2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Gebruikservaring


LG heeft voor de G3 gekozen voor een scherm van 5,5 inch. Dat is ondanks de dunne randen en ronde achterkant in mijn optiek gewoon echt te groot voor een smartphone voor de massa. Ik kan het toestel niet fatsoenlijk met één hand bedienen, zelfs alleen het toetsenbord vormt al een uitdaging.


Het is natuurlijk wel zo dat het makkelijker wordt als je grotere handen hebt, maar de mensen wie ik de G3 in de handen heb gedrukt zeiden vrijwel allemaal hetzelfde: "te groot". Als je de G3 overweegt raad ik je dan ook met klem aan om hem eens in de hand te nemen en er een paar minuten mee te spelen. Surf wat over het internet en typ wat berichten en bekijk of dat comfortabel gaat met één hand, tenzij je daar niks om geeft. Qua omvang is de G3 overigens vergelijkbaar met de HTC One M8, Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2, maar die toestellen hebben stuk voor stuk kleinere schermen die toch wat handelbaarder zijn, al hadden die mijns inziens ook wel kleiner mogen zijn.

Ik ben nog steeds niet weg van de knoppen op de achterkant, maar dit zie ik meer als een kwestie waaraan je moet wennen. Echt voordelen levert het in mijn opvatting niet op. Dankzij innovaties als KnockOn en KnockCode is het na de gewenningsperiode wat mij betreft geen belemmering, maar knoppen op de zijkant waren net zo makkelijk geweest.


De LG G3 wordt geleverd met Android 4.4 KitKat. Dat is momenteel de meest recente versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Later dit jaar volgt Android L, maar daarvan is op het moment van schrijven nog onduidelijk wanneer de update door LG wordt uitgerold. Ik ga er wel absoluut van uit dat LG de update op enig moment beschikbaar zal stellen. Of dan wordt vastgehouden aan de eigen Optimus UI-skin is afwachten.

Gezien de interne hardware van de G3 is het opvallend om op te moeten merken dat Android niet altijd even soepel draait. Zaken waar de G3 moeite mee heeft zijn bijvoorbeeld het multitaskscherm en de Camera-app. Ik zie hier twee redenen voor. Ten eerste heeft LG de interface flink aangepakt, wat de prestaties doorgaans niet ten goede komt. Google begrijpt Android het best en is dus in mijn ogen ook de partij die het beste optimalisaties kan bedenken. Ten tweede kan de Quad HD-resolutie zijn tol eisen op de systeemresources.

Ook vind ik dat de G3 bij gewoon gebruik op sommige plekken best heet kan worden. Bij het uitvoeren van zware apps wordt het er vanzelfsprekend ook niet beter op.