Camera

Apple kiest al sinds de iPhone 4S consequent voor een camerasensor met een resolutie van 8 megapixels. Dat was in 2011 veel, maar vandaag de dag is het op papier aan de lage kant. Maar zoals de ingewijde lezer weet zegt het aantal megapixel geen zier over de uiteindelijke foto, afgezien van de grootte natuurlijk. De kwaliteit van het plaatje is afhankelijk van allerlei randzaken zoals de kwaliteit van de sensor, de grootte van de pixels op diezelfde sensor en de gebruikte lenzen. Ook kan er in de software nog het een en ander worden gedaan om de foto op te luisteren.

In vergelijking met de iPhone 5S is de sensor even groot gebleven. Wel zijn er nieuwe technologieën toegevoegd. De iPhone 6 beschikt bijvoorbeeld over Focus Pixels, waarmee sneller scherpgesteld kan worden. Vergeleken met de iPhone 5S is de iPhone 6 een fractie sneller, maar de Laser Autofocus van de LG G3 blijft in dit opzicht heer en meester.


Voor het opnemen van video’s kan de iPhone 6 nu dubbel zoveel beelden per seconde opnemen als de iPhone 5S. Dat betekent Full HD met 60 beelden per seconde, 720p zelfs met 240 beelden per seconde. Dankzij dat laatste is het mogelijk om prachtige slowmotionvideo’s op te nemen. Je kan overigens nog kiezen om de slowmotionvideo’s met 120 beelden oer seconde op te nemen, maar ik zou niet weten waarom je daarvoor zou opteren als het ook met de dubbele snelheid kan.

Foto’s


1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser

3: Beweging, 4: Lage belichting

5: Macro, 6: Van iets verderaf, 7: Enige afstand

8: Omgeving, 9: Volledig ingezoomd

De foto’s van de iPhone 6 zijn over het algemeen erg goed. Zoals gewoonlijk zijn er wel enkele punten van aandacht, opzichten waarin het nog altijd beter kan:
  • 1: Deze foto mag wel wat helderder, het detail van hetgeen dat zichtbaar is, is wel goed;
  • 2: De flitser levert goed werk af, de verschillende kleuren van de prikkers zijn goed zichtbaar;
  • 3: De beweging is niet haarscherp vastgelegd, de foto is wel betrekkelijke helder;
  • 4: Deze foto is niet erg helder en bevat ook wat ruis;
  • 5: De macrofoto is erg scherp, hier is niks op aan te merken;
  • 6: Ook deze foto is erg scherp, de verschillende kleuren komen goed uit;
  • 7: Niks op aan te merken;
  • 8: Deze foto had een tikje helderder mogen zijn, verder geen opmerkingen;
  • 9: Dit soort foto’s blijft lastig, zoomen zonder optische zoom kan je beter niet doen;

Video’sIn bovenstaande playlist vind je een Full HD-video en een HD-video in slowmotion. Bij de Full HD-video zijn de bewegingen goed vastgelegd, weinig reden tot klagen. De slowmotionvideo doet het erg goed, het potentieel van deze functie vind ik persoonlijk echt geweldig. Natuurlijk leent deze mogelijkheid zich voornamelijk voor dingen die sneller bewegen dan je met het oog kunt zien. Zie bijvoorbeeld Apple’s eigen samplevideo voor een mooi voorbeeld van waar de iPhone 6 toe in staat is.