2min

Conclusie

Het heeft lang geduurd, maar Apple is wat schermgrootte betreft meegegaan met de concurrentie. Het heeft zo zijn voor- en nadelen dat Apple dit heeft gedaan. Ik vind de iPhone 6 door het schermformaat en ondanks de dunne behuizing bijvoorbeeld minder handzaam dan eerdere modellen, maar de extra schermruimte komt natuurlijk ook van pas. Dat de interface zich tijdelijk verkleint na een dubbele tik op de Touch ID-knop is wel een goede toevoeging.

Afgezien van het grotere scherm borduurt Apple vooral voort op eerdere innovaties en vernieuwingen en verbeteringen die iOS 8 brengt. Zo ondersteunt de nieuwe M8-coprocessor het automatisch vastleggen van nieuwe vormen van lichaamsbeweging, de camera schiet prachtige slowmotionvideo’s met 240 beelden per seconde en met Touch ID en NFC kan je in de toekomst wellicht via Apple Pay afrekenen in de winkel. Of en wanneer dat laatste echt onze kant op komt is echter nog afwachten.

De iPhone 6 heeft prima hardware aan boord, ook al is de concurrentie Apple in veel opzichten overstegen. Dat dat in de praktijk niet alles zegt, is te zien in de benchmarks. De accuduur gaat er ondanks het grotere scherm een tikje op vooruit en de snelheid van de Apple A8-chipset wordt verder opgekrikt, maar de meeste winst wordt op grafisch gebied geboekt.

Zaken die in mijn opinie beter hadden gekund zijn er ook. Apple heeft de iPhone 6 zo dun mogelijk gemaakt om qua handelbaarheid te compenseren voor het grote scherm, maar daardoor steekt de camera uit de behuizing en dat komt de gebruikservaring niet ten goede. Ook hebben veel concurrenten tegenwoordig een extreme energiebesparingsmode toegevoegd aan hun toestellen, Apple heeft hier niet voor gekozen en dat vind ik wel erg jammer.

Apple heeft er alle vertrouwen in dat de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus nieuwe verkooprecords zullen vestigen. Aan de kwaliteit van de iPhone 6 zal het niet liggen, wel blijft het een ontzaglijk dure aankoop, maar de vaste schare fans zal met dit toestel niet teleurgesteld worden. Het is ook prettig dat er meer opslagruimte dan voorheen wordt geboden bij het betalen van een meerprijs.
8.8
  • Groter scherm biedt meer werkruimte;
  • Accuduur een fractie beter dan van voorganger;
  • Goede camera & slowmotion met 240 beelden per seconde;
  • Meer opslagruimte voor zelfde meerprijs als voorheen;
  • Krachtiger, vooral op grafisch gebied;
  • Mooi ontwerp..
  • ..maar uitstekende camera is zonde;
  • Geen extreme energiebesparingsmode;