4min

Tags in dit artikel

, ,

Inhoud, design & onderdelen

Verpakkingsinhoud


In de verpakking van de iPhone 6 Plus vind je -afgezien van de telefoon zelf- zo goed als dezelfde zaken als bij de iPhone 6. De verpakking bevat dus een EarPod-headset, een acculader, een USB naar Lightning-kabel en een bundeltje met boekjes, stickers van het Apple-logo en een pinnetje om de simlade te openen.

De acculader heeft een stroomsterkte van 1 ampère en dat is voor een smartphone met deze accucapaciteit op papier wel erg weinig. De meeste fabrikanten leveren een lader met 1,8 tot 2 ampère mee bij dit soort toestellen. Met deze lader kost het ongeveer drie uur om de iPhone 6 Plus van 0 naar 100 procent op te laden, ik vind dat te lang. Mocht je een recente (grote) iPad hebben, dan kan je eventueel die lader gebruiken om de oplaadtijd te verkorten. Door sommige fabrikanten wordt wel gezegd dat dat een negatief effect heeft op de levensduur en capaciteit van de accu. Apple’s woordvoerder Martijn Kroonstuiver gaat daar tegenover Techzine niet op in. Wel meldt hij dat de meeste mensen hun smartphone ’s nachts opladen en dat het opladen met een iPad-lader inderdaad sneller gaat.


Design


Qua ontwerp zijn de iPhone 6 en iPhone 6 Plus -natuurlijk afgezien van de grootte- als twee druppels water. Apple is afgestapt van de platte zijdes en heeft de toestellen voorzien van een mooie ronding die doorloopt tot in het glas dat het scherm bedekt. Dit voelt prettig aan en zorgt ervoor dat het toestel wat beter in de hand ligt. Ook de extreem dunne behuizing helpt in dat opzicht goed mee.

Die dunne behuizing zorgt er wel voor dat de camera op de achterzijde een stukje uit de behuizing steekt. De lens is wel heel netjes afgewerkt, maar ik ben hier persoonlijk niet erg blij mee omdat het toestel op een vlakke ondergrond minder stabiel ligt. Op de achterzijde zitten strepen die contrasteren met de kleur van de behuizing, deze zijn bedoeld voor de antennes voor draadloze verbindingen. Afgaande op productfoto’s was ik er bang voor dat ik dit echt foeilelijk zou vinden. Dat valt echter wel mee, maar echt mooi is het ook niet. Ik vond de glazen inlegstukjes van de vorige iPhones een elegantere oplossing.

Ik vind de iPhone 6 Plus een mooi toestel, maar vooral in de lengte is de smartphone simpelweg te groot. Ter vergelijking: de Huawei Ascend Mate7 heeft een scherm dat een halve inch groter is, maar is in de lengte toch een fractie kleiner. De Samsung Galaxy Note 4 met 5,7 inch-scherm is zelfs een halve centimeter korter dan de iPhone 6 Plus. Apple had in dit opzicht in mijn optiek dus wel wat meer kunnen doen.

Onderdelen


Op de voorkant van de iPhone 6 Plus zit als vanzelfsprekend het grote touchscreen. De randen aan de zijkanten zijn redelijk bescheiden, maar boven en onder zijn deze gewoon te groot. Boven het scherm zitten een camera, speaker en sensor voor de verlichting van het scherm. Onderaan zit de Touch ID-knop waarmee vingerafdrukken gelezen kunnen worden, bijvoorbeeld om het toestel te ontgrendelen.


De achterzijde van de iPhone 6 Plus is linksboven uitgerust met een iSight-camera, welke een stukje uit de behuizing steekt. Rechts ernaast zit een microfoon en een dubbele flitser. In tegenstelling tot bij de iPhone 5S is deze flitser cirkelvormig, wat goed aansluit bij de vorm van de camera en microfoon. Op de achterkant zijn verder het spiegelende Apple-logo en de nodige logo’s zichtbaar.

Op de bovenkant heeft Apple geen knoppen of aansluitingen geplaatst, op de onderkant zit de Lightning-aansluiting centraal, geflankeerd door twee schroefjes. Helemaal links zitten een aansluiting voor een headset, alsook de primaire microfoon. Rechts van de Lightning-poort zitten acht cirkelvormige inkepingen waaronder zich een speaker bevindt. Dit zijn twee inkepingen meer dan bij de iPhone 6, wellicht heeft de speaker van de iPhone 6 Plus dus ook meer kracht.


Op de linkerzijde van de iPhone 6 Plus zijn een schuifje voor het dempen van het geluid en twee volumeknoppen te vinden. Op de rechterzijde zitten de aan/uitknop en een uitneembare lade waarin de simkaart geplaatst kan worden. De aan/uitknop is dus van de bovenkant verhuisd naar de rechterzijde. Deze knop zou door de grootte van het toestel niet goed bereikbaar zijn op de bovenkant.

Het is geen wonder dat de iPhone 6 Plus niet geopend kan worden, dit was voorheen namelijk ook nooit het geval. Dit betekent dat de accu niet snel te verwisselen is.