3min

Tags in dit artikel

, ,

Camera


Net als de iPhone 6 heeft de iPhone 6 Plus een camera die kiekjes schiet in een formaat van 8 megapixels. Dat is vandaag de dag niet zoveel meer, maar het is een getal dat uiteindelijk weinig over de kwaliteit van de foto’s zegt. Apple gebruikt bijvoorbeeld relatief grote sensors, waardoor de individuele pixels groter zijn en meer licht opvangen. Dat komt de kwaliteit van de foto ten goede.

Een verschil met de iPhone 6 is dat de iPhone 6 Plus beschikt over optische beeldstabilisatie. Opmerkelijk genoeg maakt Apple hier enkel bij het maken van foto’s gebruik van. Dat is vooral handig wanneer het licht minder dan optimaal is: de iPhone 6 Plus kan bij het nemen van een foto de sluitertijd verlengen en aan de hand van de bewegingssensoren in de smartphone compenseren voor kleine trillingen, middels de optische stabilisator.

Bij het filmen wordt gebruik gemaakt van elektronische stabilisatie waarmee bewegingen worden gecompenseerd met pixels die normaliter buiten het opnameveld vallen. Voor het opnemen van video’s is er ook de mogelijkheid om in slowmotion op te nemen.

Foto’s


1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser

3: Beweging, 4: Lage belichting

5: Macro, 6: Van iets verderaf, 7: Enige afstand

8: Omgeving, 9: Volledig ingezoomd

De foto’s van de iPhone 6 Plus zijn in de basis even goed als die van de iPhone 6. We hebben de foto’s met lage belichting naast elkaar gelegd en zien dat de iPhone 6 Plus dankzij de optische stabilisatie hier wel iets helderdere foto’s maakt. Echt groot is het verschil echter niet.

Per foto zijn er nog wel wat opmerkingen:
  1. Zoals altijd is foto 1 vrij donker en kan het nog stukken beter, maar details en kleuren zijn wel duidelijk zichtbaar;

  2. De dubbele flitser doet het op foto 2 erg goed, de bundel is niet overmatig helder. De afzonderlijke kleuren zijn ook goed zichtbaar;

  3. De beweging van de carrousselin foto 3 blijft lastig voor smartphones, de wagentjes zijn niet scherp vastgelegd. De foto is wel redelijk helder in vergelijking met concurrerende toestellen;

  4. Het detail in het schilderij is erg goed vastgelegd, wel had de foto helderder mogen zijn;

  5. Over de macrofunctie in foto 5 is niets te klagen, het gedeelte waarop gefocust werd is erg scherp;

  6. De foto van de stenen is erg goed, het verschil in kleuren is heel goed vastgelegd;

  7. De auto en omgeving op foto 7 zijn goed vastgelegd, de zijkant van de auto had wel een tikje helderder mogen zijn;

  8. De iPhone 6 Plus heeft de omgeving scherp en kleurig vastgelegd op foto 8;

  9. De ingezoomde foto blijft als vanouds redelijk matig, details zijn wel duidelijk zichtbaar maar de scherpte is ervan af;


Video’s




Bovenstaande playlist bevat een Full HD-video en een HD-video in slowmotion. De Full HD-video is met 60 beelden per seconden opgenomen en daardoor zijn bewegingen vrij soepel. De helderheid en scherpte is hier prima.

In de slowmotionvideo hebben we te maken met een HD-resolutie waardoor de video minder scherp is, maar dankzij de vertraagde weergave vallen veel andere details juist weer op. Ik ben hier erg enthousiast over, deze mogelijkheid leent zich voornamelijk voor dingen die sneller bewegen dan je met het oog kunt zien. Zie bijvoorbeeld Apple’s eigen samplevideo voor een mooi voorbeeld van wat je hiermee kunt doen.