4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring, software & coprocessor

Gebruikservaring


Vooropgesteld: ik vind de iPhone 6 Plus persoonlijk een bakbeest. Een mooi vormgegeven toestel, maar desalniettemin een bakbeest. Van mij hoeft een smartphone absoluut, zonder twijfel en 100% zeker niet zo’n groot scherm te hebben. Ik zit er persoonlijk écht niet op te wachten. Maar mijn mening is niet die van de gehele markt, dat heeft de grote vraag naar het toestel al ruimschoots bewezen.

De iPhone 6 Plus is gewoon absoluut niet handzaam, noch met één hand te besturen. Apple heeft wel een leuke truc toegepast waarbij het bovenste deel van het scherm naar de onderste helft wordt verschoven. De grap is echter dat er in de breedte niks wordt gedaan: ik kan met mijn duim alleen met de grootst mogelijke moeite de onderste overstaande hoek van het scherm bereiken en dus al nauwelijks met één hand typen. Mensen met grotere handen zullen dit probleem misschien totaal niet herkennen, maar ik heb het opgezocht: mijn handen zijn qua grootte gewoon gemiddeld.


Afgezien van het formaat, dat ik wel een groot punt vind, is er niets mis met de iPhone 6 Plus. De smartphone is erg snel en Apple heeft ook erg zinnige wijzigingen in iOS doorgevoerd waar zelfs de iPad nog van zou kunnen profiteren. Wil je meer weten over iOS 8, dan verwijs ik je graag door naar de recensie van dat besturingssysteem. Onder het volgende kopje vind je enkele zaken die uniek zijn voor de iPhone 6 Plus.

Software


Vanwege het grote scherm van de iPhone 6 Plus heeft Apple een aantal optimalisaties aan de interface van iOS 8 doorgevoerd. Deze wijzigingen zorgen ervoor dat het een stuk aantrekkelijker is om de phablet ook in landschapsmode te gebruiken.


Zo heeft het hoofdmenu (Springboard) van iOS een landschapsweergave gekregen, mits je de standaardweergave kiest. Bij de ingebruikname van de iPhone 6 Plus wordt -net als bij de iPhone 6- gevraagd of je kiest voor de standaardweergave of de ingezoomde weergave die overeenkomt met die van eerdere iPhones. Kies je voor de ingezoomde interface, dan vervallen de wijzigingen die hieronder worden besproken. Alleen al vanwege dit verlies zou ik al nooit of te nimmer voor de ingezoomde interface kiezen. Mocht je teksten in de standaardweergave niet goed kunnen lezen, dan bestaat ook de mogelijkheid om enkel tekst groter weer te geven.

Het dock dat normaal onderin het scherm staat, verhuist dan naar de rechterzijde. Dankzij deze weergave hoef je de houding van je telefoon niet meer te veranderen als je vanuit een horizontale app naar het hoofdscherm gaat om een andere app te openen, tenzij die andere app enkel de portretmode ondersteunt. Ik verwacht dat derde partijen hun apps hier de komende tijd nog voor zullen updaten. Een leuk detail op het Springboard is dat in de weergave van mappen alvast het vorige en volgende blad met apps alvast te zien is aan de zijkant van het scherm.


Veel van Apple’s eigen apps hebben bij de iPhone 6 Plus een landschapsweergave gekregen. Daarbij is in veel gevallen voorzien in een weergave bestaande uit twee gedeeltes. In de Instellingen-app heb je links bijvoorbeeld een overzicht van alle submenu’s van de app, en rechts de weergave van het geselecteerde submenu. De Berichten- en Mail-apps tonen links een overzicht van alle conversaties en rechts de inhoud van de selectie. Ook heeft het toetsenbord in landschapsmode extra functieknoppen. Zoals bijvoorbeeld voor het knippen, plakken en herstellen van tekst.

Apple heeft dus op slimme plekken aanpassingen gedaan waarvan zelfs de iPad in sommige gevallen alleen maar van kan dromen. Een tekortkoming ten opzichte van sommige phablets is echter wel dat er geen ondersteuning is voor de gelijktijdige weergave van meerdere apps. Vermoedelijk wordt hier wel aan gewerkt, maar of de iPhone 6 Plus hier in de toekomst over zal beschikken is allerminst zeker.

Coprocessor


Net als de iPhone 6 heeft de iPhone 6 Plus een M8-coprocessor aan boord. Daarmee kan de smartphone tegen een laag energieverbruik verschillende activiteiten meten, om deze in kaart te brengen in de Health-app van iOS 8.

Net als bij de M7-coprocessor in de iPhone 5S is het op deze manier mogelijk om inzicht te krijgen in het aantal stappen dat je hebt gezet. De M8-coprocessor weet echter ook hoeveel trappen je hebt beklommen en hoeveel je hebt gefietst. Dat gebeurt aan de hand van invoer vanuit een accelerometer, gyroscoop, kompas en barometer.

Hoewel ik me kan voorstellen dat het niet voor iedereen even boeiend is, vind ik dit persoonlijk fascinerende toevoegingen. Sinds de lancering van de iPhone 5S ben ik vrijwel dagelijks bezig geweest met de vastgelegde data en de M8-coprocessor, en Apple’s HealthKit-platform maakt dit voor mij enkel interessanter.