2min

Conclusie

Met de Lumia 830 wordt afscheid genomen van Nokia: Finlands meest bekende merk, dat de markt enkele jaren geleden nog dicteerde. De beloften rondom de Lumia 830 waren groot, de uitkomst is juist daarom een teleurstelling.

Microsoft beloofde dat de Lumia 830 een high-end toestel zou zijn, maar kan daar eigenlijk niets van waarmaken. De Lumia 830 kan absoluut niet opboksen tegen de huidige toppers van de markt, maar ook niet met hun directe voorgangers. Met een adviesprijs van 349 euro is het ook wel logisch dat de Lumia 830 niet mee kan met de absolute top, maar aan de andere kant: de OnePlus One (review) lukt dat juist wel en die is nog een stukje goedkoper.

Ondanks de niet nagekomen beloftes is de Lumia 830 gelukkig geen slecht toestel. Als ik Microsoft’s beweringen uit mijn hoofd zet en bekijk wat er rond dit prijspunt te koop is, doet de Lumia 830 het redelijk goed. Het toestel heeft een degelijk scherm en draait Windows Phone 8.1 vloeiend. De camera is met afstand het sterkste punt van de Lumia 830, terwijl je voor dit geld ook zelden op een metalen behuizing hoeft te rekenen. Als laatste doet de accu het ook goed.

Negatieve aspecten zijn er helaas ook. De laag Gorilla Glass weet het scherm niet voldoende te beschermen en de prestaties zijn niet waar je op hoopt. De speaker produceert bovendien een vrij blikkerig en vlak geluid. Deze eigenschappen zorgen er gezamenlijk voor dat je de Lumia 830 echt absoluut niet moet aanschaffen als je ook met regelmaat spelletjes speelt op je smartphone.

Hecht je veel waarde aan een groot scherm en een goede camera, dan kan je met de Lumia 830 je lol niet op. Houd er wel rekening mee dat je gebruik moet maken van Windows Phone. Het is een goed besturingssysteem, maar er is nog steeds sprake van een serieus app-gap: de apps zijn gewoon minder goed dan op Android en iOS. Al met al vind ik het persoonlijk jammer dat Microsoft het afscheid van de merknaam Nokia heeft vergald met beloftes die het niet waar kan maken. De Lumia 830 is voor zijn prijs goed, maar er werd meer beloofd.
7.2
  • Draadloos opladen standaard ingebouwd;
  • PureView-camera doet het goed;
  • Mooie metalen behuizing;
  • Degelijke accu;
  • Kan beloftes niet waarmaken;
  • Bescherming van display valt ontzettend tegen;
  • Matige prestaties;
  • Geluidskwaliteit is matig;