Prestaties (games)

Het grafische werk wordt bij de Sony Xperia Z5 afgehandeld door de Adreno 430-chip die in de Snapdragon 810-chipset is geïntegreerd. We hebben deze chip natuurlijk al voorbij zien komen bij de Xperia Z3+, maar daarbij waren de grafische capaciteiten ingedamd vanwege de problemen rondom oververhitting. Hetzelfde verhaal als op de vorige pagina, dus.

In GFXBench 3.0 zien we gelukkig een fors verschil ten opzichte van de Sony Xperia Z3+. De Xperia Z5 heeft dus wel dezelfde chipset aan boord, maar kan deze in tegenstelling tot de Xperia Z3+ ten volle benutten. Dat vertaalt zich logischerwijs in een veel betere framerate, de beste tot op heden voor Android-smartphones.

Benchmark: GFXBench 3.0 Manhattan (C24Z16 onscreen)


In 3DMark komt hetzelfde beeld naar voren: de Xperia Z5 doet het beduidend beter dan zijn voorganger, welke grotendeels dezelfde hardware heeft. Het stukje afwerking (de extra heatpipe) blijkt dus zeker op grafisch gebied grote gevolgen te hebben.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Ice Storm Unlimited


De Xperia Z3+ had dezelfde hardware als de Xperia Z5 an boord, maar kon door oververhittingsproblemen absoluut niet meekomen. Deze problemen zijn bij de Xperia Z5 met een vrij simpele maatregel opgelost en op grafisch gebied doet Sony nu gelukkig weer mee met de grote jongens.