4min Devices

Review: Logitech G25

De onderdelen

Het stuur


Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het stuur.
Op het eerste gezicht ziet het er goed afgewerkt uit. Gaan we verder kijken, dan zien we luxe, exclusieve materialen. Het stuur is omhuld met zwart leder. Op de zijkanten zit geperforeerd leder, om het zweet tijdens het zware racen een beetje weg te voeren. Dit alles is netjes met de hand gestikt. De constructie van het stuur bestaat uit geborsteld aluminium.

Review: Logitech G25
Verder zitten er twee rode knoppen op, die een goede klik hebben. Dit is in vergelijking met het Driving Force Pro stuur veel beter omdat die geen echte klik hebben. Een nadeel dat meteen opvalt als je het stuur ziet zijn de weinige knoppen op het stuur. Je kan het positief of negatief opvatten. In realistische games als GTR2 is het een flink gemis. Knoppen als pitlimiter, pitrequest en achteruit kijken zal je moeten missen. Daarentegen is er een overvloed aan knoppen op de shifter. Maar bij games als Need For Speed is het niet echt een gemis. Daar heb je alleen knoppen voor NOS nodig.

Het laatste zichtbare onderdeel van het stuur, zijn de twee flippers om sequentieel te kunnen schakelen. Ook deze zijn vervaardigd uit geborsteld aluminium en hebben geen scherpe randen of iets dergelijks. De klik had iets beter gemogen. De positie van de flippers is precies goed. Je kunt er makkelijk bij met je handen en ook in bochten kan je er nog goed bij.

De bevestiging van het stuur gaat met twee klemmen met een maximale breedte van 52 mm. Hierdoor kon hij maar net op het bureau bevestigd worden. Hier zit dan ook een verbeterpuntje. Veel mensen zullen het stuur niet op hun tafel kunnen bevestigen vanwege de dikte. De twee schroeven waarmee je het stuur bevestigt kun je na het vastklemmen met een druk laten verdwijnen in het stuur. Het stuur staat goed vast, maar hij kan nog vrij makkelijk naar voren kantelen. Dat is met een schroef op het uiteinde van het stuur op te lossen. Dit is ook met de shifter gedaan, waardoor deze muurvast geklemd kan worden.

Het laatste belangrijke punt is de rotatie van het stuur. Die is bij de G25 900 graden. Hierdoor kan je heel realistisch racen. Maar echt gebruiken doe je niet. Ikzelf heb hem op 360 graden ingesteld. Dit kan gemakkelijk per graad in de software ingesteld worden.

De pedalen


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: geweldig! Ook de pedalen zijn vervaardigd uit prachtig geborsteld aluminium met rubberen nopjes voor optimale grip. De drie pedalen hebben allemaal hun eigen veerkracht. Het gaspedaal is het lichtst, de koppeling iets zwaarder en het rempedaal is het zwaarst. Veel mensen vinden de rem te zwaar en gebruiken daarom de koppeling als rem. Ik zelf vind het rem pedaal helemaal niet te zwaar. Je kan zo de rem perfect doseren.

Review: Logitech G25
Op de onderkant van pedalen zit een plaatje van scherpe puntjes die in en uit kunnen worden geduwd. Op zachte ondergronden kan je de puntjes uitduwen waardoor de pedalen bijna onmogelijk te verplaatsten zijn. Voor harde ondergronden zitten er rubbertjes op de hoeken om wegglijden tegen te gaan. Ook op deze manier is wegglijden erg moeilijk.

De shifter


Dan een opvallende extra van de Logitech G25, de shifter. Een mooi vormgegeven module met ook we de exclusieve materialen. De pookzak en pook zijn omhuld met zwart leder en op de module zelf is een plaat geborsteld aluminium geplaatst.

Review: Logitech G25

De pook zelf zit wat los in de constructie. In H-modus is de shifter niet serieus bruikbaar. Er is totaal geen weerstand en het is erg onrealistisch rijden. In sequentiële modus is de shifter wel goed bruikbaar. In deze modus is de weestand veel sterker. Een vreemd dingetje, de plus en min op de illustratie staan verkeerd om. Om op te schakelen zou je volgens de afbeelding naar achter moeten duwen. Dit is niet erg gebruikelijk. Verder bevat de module negen knoppen, waarvan één achtweg knop. Deze kan je gebruiken om rond de auto te kijken.

De bevestiging is bijna gelijk aan die van het stuur. Door twee schroeven klem je de module stevig aan de tafel. Als extra stevigheid is er aan het uiteinde van de shifter een extra schroef te vinden. Daardoor zit de shifter muurvast aan de tafel vast.