3min

Tags in dit artikel

, , , ,

In de praktijk

In gebruik



Een kleine stick is makkelijk kwijt te raken en is priegelwerk om te hanteren, waar een grote stick juist weer niet in de broekzak zou kunnen passen of andere USB-poorten blokkeert. De OCZ zit er een beetje tussenin, hoewel de ATV Turbo namelijk een mooi hanteerbaar formaat heeft, kan de breedte voor problemen zorgen.

Zo kan het namelijk gebeuren dat, met name in het geval van een laptop of front USB-aansluitingen, de direct naastgelegen USB-poort(en) onbruikbaar worden. De dikte van de stick levert in geen geval een probleem op en de breedte was ook achterop het nForce 680i SLI moederbord geen probleem.

Wat erg handig bleek, is de plek waar de dop tijdens gebruik opgeborgen kan worden. Hiervoor zit er namelijk een soort sleutelhanger aan de stick waar de dop overheen geschoven kan worden. Doordat het materiaal van rubber is, blijft de dop redelijk goed zitten.

Handige dophouder


Op de verpakking staat groot vermeld dat ReadyBoost ondersteund wordt. Hiermee kan een Windows Vista PC versneld worden, door een gedeelte of de gehele capaciteit van de USB-stick te benutten als een soort secundair werkgeheugen. Hierop worden dan veelgebruikte bestanden gebufferd, wat een positieve invloed heeft op het algehele snelheid van het systeem. Het grote voordeel van flashgeheugen ten opzichte van een harde schijf is de toegangstijd die vaak rond de 1 ms ligt. Kleine bestanden hebben namelijk geen baat bij een hoge doorvoersnelheid, maar wel bij een snelle toegangstijd.

Windows Vista ReadyBoost wordt ondersteund


"Shock resistant rubber housing"



Deze quote is afkomstig van de verpakking en valt gek genoeg niet op de website te ontdekken. Desondanks is deze claim aan de tand gevoeld.

Allereerst werd de stick nagenoeg volgezet met 3,84 GB aan data. Dit liet maar enkele tientallen MB’s aan vrije ruimte over en zodoende kon achteraf makkelijk bepaald worden of de stick intern beschadigd was. Vervolgens is de ATV Turbo meerdere malen van pakweg 2,5 meter hoogte op asfalt laten vallen. Op deze manier weten we zeker dat alle kanten een keer een klap hebben opgevangen en de stick niet toevallig op zijn goede kant viel.

Het spannende moment brak aan, zou hij het nog doen, zoals OCZ claimt? Ja hoor, zonder enig probleem konden de aanwezige bestanden naar de PC verplaatst worden en ook het terugzetten op de stick leverde geen problemen op. Ook het hoog in de lucht gegooid worden om vervolgens wederom met het asfalt in aanraking te komen deerde de stick niet. Al blijft het natuurlijk de vraag hoe dit zijn uitwerking op de lange termijn zal hebben, zeker als er slordig mee wordt omgegaan.

"100% Waterproof"



OCZ claimt dat de ATV Turbo volledig waterdicht is, zelfs ondergedompeld in water. Dat vraagt, net als de schokbestendigheid, natuurlijk om uitgetest te worden.

Men neme een OCZ ATV Turbo, een kraan, een emmer, een handdoek en een PC. Tijdens de eerste poging werd de stick een minuut lang blootgesteld aan kraanwater. Net als bij de voorgaande test werd de aanwezige data naar de PC overgezet en weer terug op de stick geplaatst om te verifiëren of zowel het lezen als schrijven problemen zou vertonen. Ook dit keer doorstond de ATV Turbo de test zonder problemen.

In een laatste poging werd een situatie gesimuleerd waarin de stick uit je zak of tas valt en in het water beland. Hierbij bleef de stick zo’n 15 minuten onder water, waarna het omhulsel uiteraard eerst afgedroogd werd. Het enige spoor van water wat daarna nog te vinden was, zat tussen de dop en de stick in. Het ging hier slechts om enkele kleine druppeltjes die zo weggeveegd konden worden. Vervolgens werd de OCZ voor de laatste test aan de PC gehangen. Het begint eentonig te worden, maar ook dit keer geen spoor van beschadiging of wat dan ook te bekennen. Fijn om te weten als je ooit per ongeluk in een dergelijke situatie komt.