3min Devices

Review: Adium

Uiterlijk

[b]Gebruiksvriendelijkheid[/b]


Review: AdiumAdium is standaard al erg gebruiksvriendelijk. De contactenlijst geeft een duidelijk overzicht van je contactpersonen en hun status middels het gekleurde spreekballonetje: groen is online, oranje is idle en rood is afwezig. Diezelfde spreekballonetjes geven ook kleine animaties wanneer iemand iets tegen je zegt. In het weergave-menu in de menubalk kan je daarnaast nog een hele hoop instellen, zoals bijvoorbeeld de weergave van offline-contacten en groepen of het wel of niet weergeven van schermafbeeldingen.

Als je je contactpersonen in groepen hebt ingedeeld is het ook eenvoudig om groepen in- en uit te klappen om meer overzicht te krijgen en groepen die je zelden gebruikt even onzichtbaar te maken. Het is ook mogelijk om alle contactpersonen in één lange lijst weer te geven of groepen te maken op basis van de accounts, maar ik vind dit persoonlijk toch iets minder overzichtelijk als eigen groepen.


Standaard maakt Adium gebruik van het Growl-notificatiesysteem voor notificaties wanneer je een bericht krijgt of wanneer iemand online komt. Als iemand online komt gaat dit standaard gepaard met een geluidje dat lijkt op de attentie-toon op het treinstation wanneer er een mededeling wordt aangekondigd. Ik persoonlijk vind dat maar irritant en heb het dan ook uitgeschakeld. Tevens kan per situatie aangegeven worden welke notificatie moet verschijnen en of dit met of zonder geluid moet gebeuren.

Review: Adium

Dat brengt ons bij het gespreksvenster. Het gespreksvenster is qua interface simpel en duidelijk van opzet. Aan de bovenzijde van het venster vind je de meestgebruikte functie-knoppen zoals codering, emoticons, de blokkeer-knop, instellen van lettertype en kleuren en het versturen van bestanden. Aan de onderzijde vind je standaard tabjes van de verschillende gespreksvensters, maar desgewenst kan je die ook uitschakelen of verplaatsen naar boven, links of rechts. Het midden blijft dan logischerwijs over voor de tekst van jou en je gesprekspartner(s).

[b]Uitbreidingsmogelijkheden[/b]


Review: AdiumAdium staat er echt om bekend dat het volledig uitbreid- en aanpasbaar is: het uiterlijk kan volledig naar eigen wens worden ingesteld middels uitbreidingen die de contactenlijst een ander thema geven, of emoticons toevoegen. Eigenlijk alles kan naar eigen smaak aangepast worden. Op de website AdiumXtras vind je het merendeel van deze uitbreidingen verdeeld in 11 categorieën:
  • Dock-icoon
  • Status-icoon
  • Emoticons
  • Service-icoontjes
  • Contactlijst-stijlen
  • Menubalk-iconen
  • Gespreksstijlen
  • Plugins
  • Geluidsthema’s
  • AppleScripts
  • Overig

Kortom, eigenlijk alles is aan te passen en dat kan daarnaast ook nog eens heel eenvoudig gedaan worden. Adium hanteert namelijk een protocol ‘adiumxtra’ genaamd. Wanneer op de AdiumXtra’s-website op een dergelijke link geklikt wordt, wordt Adium aangeroepen die de betreffende uitbreiding of aanpassing dan meteen downloadt en installeert. Na installatie is het ook meteen te gebruiken, je hoeft Adium niet te herstarten.
Bron:Techzine Redactie