Overig
[b]Unieke eigenschappen[/b]
Wat Adium uniek maakt is denk ik dat zo goed als alles naar eigen wens en smaak aan te passen is. Dit is ook wel een van de redenen, naast de ondersteuning voor veel protocollen, waarom mensen voor Adium kiezen.
[b]Geen lichtgewicht[/b]
Adium is niet bepaald lichtgewicht. Met alleen de contactenlijst actief gebruikt het programma zo’n 34 MB werkgeheugen, al heeft dit waarschijnlijk ook te maken met het feit dat standaard alle talen mee ingeladen worden. Met een aantal accounts verbonden en een aantal gesprekken actief gebruikt Adium al gauw 40 tot 50 MB van je werkgeheugen. In het Info-venster van Adium.app kun je de talen die je niet gebruikt wel uitvinken zodat ze niet geladen worden.
[b]Instellingen[/b]

Hoewel zich veel instellingen in de menubalk bevinden is er ook nog een instellingen-venster waar je ook weer een keur aan opties hebt om Adium aan te passen. In het Account-tabblad bijvoorbeeld kan je tijdens het verbinden met het netwerk zien wat er bij het verbinden gebeurt. Zo kan je makkelijker achterhalen waarom je bijvoorbeeld niet met het MSN-netwerk kan verbinden.
Daarnaast heb je de beschikking over een groot aantal standaard statussen, maar kan je ook zelf eigen statussen aanmaken. Ook handig is het feit dat je per account aan kan geven wat je status is. Zo kan je bijvoorbeeld je Jabber-account op afwezig zetten en je MSN-account op online als je niet door Jabber-contacten gestoord wilt worden.
[b]Gespreksgeschiedenis[/b]
Misschien niet zozeer uniek, maar wel erg handig is de ingebouwde mogelijkheid voor gespreksgeschiedenis die middels een extra venstertje geraadpleegd kan worden. Adium kan de bestanden zo opslaan dat deze alleen leesbaar zijn door Adium en niet door een willkeurige tekstverwerker.
De gesprekken staan aan de linkerzijde gerangschikt op contactpersoon en onder contactpersoon staan deze vervolgens gerangschikt op datum en tijd. Je kunt bovenin het venster eenvoudig sorteren op een specifieke datum of tijdsspanne. Ook heb je de mogelijkheid om emoticons te verbergen en kan je zoeken in de tekst op zender, ontvanger en datum. MSN-groepsgesprekken staan allen onder de noemer ‘MSN Chat’
[b]Toekomstige versies[/b]
Hoewel Adium op dit moment al veel mogelijkheden heeft, ontbreken er toch nog een aantal zaken die het programma compleet maken.
Een daarvan is bijvoorbeeld IRC-ondersteuning. Op dit moment is deze nog enigszins prematuur en te vinden in de svn-versie van Adium na deze zelf gecompileerd te hebben, maar in versie 1.4, de eerstvolgende grote release, zal IRC-ondersteuning standaard deel uitmaken van het programma en ook volledig ondersteund worden.
Audio- en video-ondersteuning hadden we het eerder al over. Ook dit ontbreekt op dit moment nog bij Adium, maar zoals ik al aangaf staat de ondersteuning hiervoor wel degelijk op de planning voor versie 2.0. Waarschijnlijk zal MSN de eerste zijn die hiervoor ondersteuning krijgt en omdat Adium gebruik maakt van de libpurple-bibliotheek van Pidgin is het wachten eerst op de ontwikkelaars van Pidgin.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Installatie
- 3. Uiterlijk
- 4. Gesprekken
- 5. Overig
- 6. Conclusie