3min

Tags in dit artikel

, , ,

In de praktijk: software

De Huawei Mate 20 komt standaard met Android 9.0 Pie, met daaroverheen de eigen EMUI 9.0-skin. De trouwe Huawei-gebruiker is inmiddels wel gewend aan deze schil, maar hoe anders was dat een aantal jaar geleden? In het verleden nam het Android bijna helemaal op de schop, waardoor het besturingssysteem bijna een kopie leek van iOS. Het merk heeft geluisterd naar de kritiek en levert nu software waar we over het algemeen over te spreken zijn. Zo zijn er best wel wat zaken binnen de software te customizen. Eén van de eerste zaken die wijzelf altijd regelen als we een nieuwe telefoon in gebruik nemen, is bijvoorbeeld het navigatiemenu onderin naar onze smaak regelen. Wij verbergen dit menu liever, om toch net wat optimaler gebruik te maken van het forse scherm van de telefoon. Zoals je hieronder kunt zien biedt Huawei hier drie mogelijkheden voor aan, waarvan sommige weer te configureren zijn. En ook voor de inkeping bovenin, die qua formaat erg klein is en er uitziet als een traantje valt het één en ander naar smaak te regelen. Huawei heeft dus softwarematig het één en ander ingebouwd om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het scherm.

Slordigheidjes

Buiten onze eigen voorkeuren valt in het navigatiemenu sowieso op dat Google erg prominent verwerkt zit in de thuisknop. Zodra je een vinger op deze button legt springen direct de huiskleuren van Google uit ieder hoekje, hiervoor hoef je dus niet lang de homeknop in te drukken. Op ons komt dit toch wat kinderachtig over. En zo komen we wel meer kleine slordigheidjes tegen waar we ons ook na twee maanden nog aan storen. Standaard maakt de Mate 20 namelijk een printscreen door de powerknop en volumeknop tegelijk in te drukken. Het vervelende is dat deze bijna direct naast elkaar zitten, waardoor we meer dan eens per ongeluk een printscreen maken. Dit ongelukje gebeurt na verloop van tijd wel minder, maar standaard een andere toetscombinatie had niet misstaan.

Details scoren

Toch zitten er net zo goed kleine functionaliteiten in de smartphone die de belevenis juist ten goede komen. Zo kan je bijvoorbeeld je startscherm naar wens invullen. Standaard worden alle apps weergegeven op het startscherm, terwijl er ook te kiezen valt voor apps weergeven middels een apart ladescherm. Handig als je overstapt van een merk dat zo’n ladescherm als standaard heeft. Vervolgens kunnen er ook weer andere customize-opties toegepast worden op het startscherm. Wat we verder vooral handig blijven vinden, is dat de telefoon net als de P20 standaard komt met een afstandsbediening-applicatie. Door ingebouwde infraroodtechnologie kan de smartphone dienen als een universele afstandsbediening voor allerlei apparaten. Denk daarbij aan televisies en projectors. Weliswaar komt zoiets echt over als een functie voor thuisgebruik, maar ook op kantoor kan je er bijvoorbeeld de airconditioning mee regelen. Zeker voor de wat rommelige personen onder ons kan een dergelijke applicatie een grote plus zijn ten opzichte van toestellen van andere merken, die deze mogelijkheid soms niet bieden.