4min

Tags in dit artikel

, , ,

In de praktijk: camera

Zonder meer één van de belangrijkste beweegredenen om een high-end Huawei-toestel te kopen is de camera’s die het kan bieden. Bij de introductie van de P20 Pro bracht het als eerste van de drie grootste smartphonemerken een toestel op de markt met drie camera’s op de achterzijde. Vanzelfsprekend handhaaft Huawei hetzelfde aantal voor de Mate 20, iets wat we van harte aanmoedigen. Destijds spraken we over een grote stap voorwaarts op het gebied van smartphonefotografie.

Goed genoeg, niet de top

De totale som aan megapixels is wel een stuk minder dan bij de P20 Pro, en ook van de grote broer moet het op dit vlak onder doen (Mate 20 heeft 36 MP, Mate 20 Pro heeft 68 MP). Dat komt natuurlijk voort uit het feit dat die toestellen ook wat duurder zijn, men moet een reden hebben om wat extra te betalen. Ten opzichte van de Mate 20 Pro doe je dan ook wat concessies, die voornamelijk in details fotograferen en nachtfotografie zullen zitten. Van de Mate 20 Pro mag je op dat vlak de top verwachten, aangezien het één van de beste smartphonecamera’s levert van het moment. Als we echter heel eerlijk zijn dan hebben wijzelf de extra som geld er niet voor over. De Mate 20 maakt al prima foto’s. Als we toch even de vergelijking met de Mate 20 Pro aanhouden, dan valt op dat de camera van de Mate 20 gelimiteerd is tot twee keer optische zoom. Bij de Pro-versie kan je op drie keer optische zoom rekenen, wat de resolutie tijdens het zoomen ten goede komt. Ook is er geen optische beeldstabilisatie, wat wel een gemis is. Ondanks het ontbreken van dergelijke ‘premium’ functies, blijven de foto’s die de Mate 20 schiet dik in orde. De drie verschillende sensoren kennen uiteraard eigen functies, van het vastleggen van kleuren tot het zoomen. Interessant is ook de aanwezigheid van een groothoeklens, waardoor je kan uitzoomen (x0,6, ook wel breed genoemd). In de praktijk gebruik je dit misschien niet heel vaak, maar je komt zeker situaties tegen waarin het nuttig is. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een gebouw.

Kunstmatige intelligentie

Huawei heeft van kunstmatige intelligentie (AI) ook één van zijn speerpunten van de Mate 20 gemaakt. In de camera-app is namelijk de Master AI-functionaliteit ingebouwd. Deze herkent de situaties waar je foto’s van wilt nemen, om een bepaalde filter voor de unieke situatie toe te passen. Heel simpel voorbeeld is tekst, de camera kan er beter rekening mee houden dat dit gefotografeerd wordt.
In dit geval wordt supermacro ingeschakeld door de AI
Ook beschikt de camera over een nachtmodus, waarbij eveneens AI te pas komt om optimale resultaten op te vangen. Er wordt langer gedaan over een foto dan normaal het geval, om meer licht op te vangen. Dit werkt natuurlijk niet vlekkeloos, iets pikdonker is nou eenmaal moeilijk heel licht te krijgen. De resultaten spraken ons echter weldegelijk aan. Over het algemeen pakt de ingebouwde AI goed uit, maar blijven we er net als bij de P20 Pro tegenaan lopen dat de realiteit soms echt anders oogt dan de foto. Een lucht wordt bijvoorbeeld veel blauwer gemaakt dan dat het is. Toch iets was we liever zelf bepalen door middel van fotoshoppen. Je kan de Master AI overigens wel uitschakelen om het te verhelpen, al heeft dat niet helemaal onze voorkeur.

Toevoeging

Het schuurt misschien hier en daar aan de foto’s van de Mate 20, maar het blijven eigenlijk gewoon topfoto’s die de Mate 20 maakt. Het zijn de foto’s waar de zakelijke gebruiker tevreden mee zal zijn. Dat is belangrijk, want een goede camera voegt voor deze groep zeker wat toe. Als je bijvoorbeeld een foto wil maken van een event dat je bezoekt om op LinkedIn te plaatsen, dan wil je niet amateuristisch overkomen. En ook komt het meer dan eens voor dat je bijvoorbeeld een foto van een lap tekst maakt, om het later terug te lezen. De Mate 20 ondersteunt dat moeiteloos. Bovendien zitten de drie camera’s dit keer ook wat strakker verwerkt in de behuizing dan bij de P20 het geval was. Toentertijd waren ze in een bovenhoek verticaal onder elkaar geplaatst, waarbij het opviel dat de vrij fors uit het toestel staken. Daardoor was het randje wat scherp. Nu hebben ze er een mooi vierkantje van gemaakt dat veel beter afgewerkt is. Bij de Mate 20 puilt de camera niet meer uit en is het scherpe er ook zo goed als vanaf.