Ventilator
Xigmatek levert een degelijke, redelijk aanwezige ventilator mee. Zoals al gezegd onderscheid de ventilator zich van de normale ventilator door de felle witte LED-verlichting die in de hoeken van de behuizing zijn geplaatst. Vooral bij nacht geeft dit een mooie egale witte kleur in je kast. Qua geluidsniveau overstemd hij duidelijk de overige koelers die ik de afgelopen tijd getest heb (o.a. Thermalright, Cooler Master Hyper 212 Plus en zelfs de NH-D14). Tegenover dit hogere geluidsniveau staat een hogere airflow die er niet alleen voor zorgt dat je processor koel blijft maar ook omringende componenten. Zowel mijn geheugenmodules als de mosfets rondom de CPU-socket werden beduidend minder warm door de stevige airflow.
Tweede koeler installeren
Mocht je besluiten een extra ventilator te willen installeren bedenk dan goed dat het voor de airflow het beste is om exact dezelfde koeler te bestellen. Niet alleen ziet het er waarschijnlijk veel beter uit, ook zorgt het ervoor dat er geen onder- over bovendruk ontstaat. Een tweede witte LED-ventilator van Xigmatek kost zo’n €9 á €10 euro (daar komen de eventuele verzendkosten nog bij).

H.D.T.
We gaan eens even wat dieper in op deze materie. Een heatpipe is eigenlijk niks anders dan een buisje met een vloeistof erin die razendsnel de warmte van A(koelblok) naar B(koelvinnen) kan verhuizen. Binnen enkele seconden wordt de warmte dus via deze koperen buisjes afgevoerd en afgedragen aan de lucht. Dus was het altijd zo dat deze heatpipes in het midden van het koperen koelblok gezet werden totdat een slimme engineer bedacht dat deze heatpipes ook wel rechtstreeks contact kunnen maken met de processor. Dit klinkt natuurlijk wel erg slim maar is dat wel zo?
Probleem 1: Heatpipes zijn rond
Het eerst probleem is dat heatpipes rond zijn en slechts een marginaal deel van de pipes de processor daadwerkelijk zouden raken. Geen probleem zou je denken dan sla je die dingen gewoon een beetje plat en klaar is kees. Sommige fabrikanten (dit zijn de fabrikanten die geen direct touch gebruiken) zeggen dat het platslaan van de heatpipes de warmte-overdracht verslechterd. De fabrikanten, zoals Xigmatek zeggen dat het niet zoveel uitmaakt en dat het meer voordelen dan nadelen heeft.

Probleem 2: Gleuven
Doordat het koelblok aan de onderzijde niet meer geheel vlak is ontstaan er kleine gleuven doordat de heatpipes niet 100% aansluiten op het koperen of aluminium koelblok. Het is dus zaak dat de fabrikant de heatpipes zo goed mogelijk samensmelt.
Probleem 3: Meerdere materialen
Concurrenten die geen direct touch gebruiken claimen bovendien dat het nadelig is om de heatpipes direct op de processor te plakken. Door het gebruik van meerdere materialen zoals koper en aluminium zouden ervoor zorgen dat de warmte-opname juist verslechterd wordt en dat de heatpipes beter in het midden van het koelblok geplaatst kunnen worden.
De waarheid zal zoals altijd ergens in het midden zitten. Ik, noch Techzine heeft de middelen om eenzelfde koeler met- en zonder direct touch heatpipes te produceren en we zullen de fabrikant daarom moeten afrekenen op de daadwerkelijke koelprestaties. Vooralsnog zien wij geen direct verband tussen direct touch heatpipes en normale heatpipes.