4min

Tags in dit artikel

,

Afspelen van media

Om het afspelen van mediabestanden op de WD TV Live te testen heb ik hem aangesloten op mijn Sony Bravia-televisie via een HDMI-aansluiting en via SP/DIF (TOSlink) op mijn home-theaterset. Wegens het ontbreken van een Wi-Fi 802.11n-adapter heb ik de WD TV Live bekabeld aangesloten op mijn netwerk en heb ik ook nog een USB-stick met diverse mediabestanden erop aangesloten.

Video


Voor de test heb ik diverse (HD)-videobestanden afgespeeld vanaf een USB-stick en een netwerkshare. Het afspelen van videobestanden vanaf een USB-stick verloopt eigenlijk vlekkeloos, mits je natuurlijk een USB 2.0-apparaat gebruikt. Ook afspelen van de bestanden via het netwerk vormt geen probleem voor de WD TV Live. Hoewel er geen harde schijf in de WD TV Live zit, leert navraag bij Western Digital dat er indien nodig wel gebufferd wordt in het ingebouwde RAM-geheugen. Ik had slechts een enkele keer last van een hapering in de doorvoer, maar dat kan ook aan andere factoren liggen.

Zoals eerder in de specificaties genoemd is er uitgebreide ondersteuning voor videoformaten en -codecs, te weten AVI (Xvid, AVC, MPEG1/2/4), MPG/MPEG, VOB, MKV (h.264, x.264, AVC, MPEG1/2/4, VC-1), TS/TP/M2T (MPEG1/2/4, AVC, VC-1), MP4/MOV (MPEG4, h.264), M2TS en WMV9. En gezegd moet worden dat de WD TV Live inderdaad vrijwel alles afspeelt wat hij voor zijn kiezen krijgt. Tijdens het testen stuitte ik echter op drie kleine dingetjes. Zo is er geen ondersteuning voor de WMA-PRO audiocodec, die bijvoorbeeld gebruikt wordt in de HD-demofilmpjes van Microsoft. Verder werkt het afspelen van DVD-ISO’s niet helemaal geweldig. De ISO wordt namelijk als één groot videobestand afgespeeld en er is geen ondersteuning voor dvd-menu’s, wat soms lastig kan zijn. Verder lukte het mij niet om een ISO-bestand via het netwerk af te spelen, terwijl dat wel via een USB-stick lukte.


Het laatste puntje van kritiek betreft de ‘resume’-functie die voor videobestanden aanwezig is. De WD TV Live onthoudt namelijk waar je gebleven bent in een video en als je de video later weer afspeelt krijg je de vraag of je verder wilt gaan waar je gebleven bent. Dat is erg handig, maar helaas onthoudt de speler niet welke ondertitels je gekozen hebt, die moet je na het starten dus weer handmatig instellen.

Ondertitels worden overigens wel in ruimte mate ondersteund, te weten RT, ASS, SSA, SUB en SMI. Het instellen van de gewenste ondertitels gaat via het zogenaamde ‘Video Information Panel’ dat je met de ‘option’-knop op de afstandsbediening op kunt roepen. In dit paneel zijn nog meer opties te vinden, zoals het selecteren van het audiokanaal, het selecteren van een hoofdstuk en het zoomen of pannen van het beeld.

Audio


Voor een groot deel wordt beveiligde muziek die is aangekocht via een muziekdienst niet ondersteund, maar verder wordt een ruime hoeveelheid aan audioformaten afgespeeld, te weten MP3, WAV/PCM/LPCM, WMA, AAC, FLAC, MKA, AIF/AIFF en OGG. Dolby Digital en DTS worden ook ondersteund. De doorgifte van audio is uitstekend te noemen, met een digitale en analoge aansluiting komt de WD TV Live aan vrijwel ieders wensen tegemoet, hoewel een digitale aansluiting natuurlijk de voorkeur geniet. Afspelen van muziek op een iPod is ook mogelijk, hoewel de originele namen en mappen niet worden ondersteund. Overigens worden meerdere MP3-spelers ondersteund, zo lang ze maar als USB-mass storage kunnen dienen, de iPod Touch wordt dus niet ondersteund.


Als je een nummer afspeelt krijg je een ‘now playing’-venster te zien, waarin informatie over het nummer en album-art wordt weergegeven. Zo krijg je onder andere het genre, de artiest, het album en uiteraard de titel van het nummer te zien. Je kunt tijdens het afspelen van muziek gewoon verder werken met de WD TV Live, maar het is niet mogelijk om het ‘playing now’-scherm met een druk op de knop tevoorschijn te toveren, iets wat bij meerdere mediaspelers niet mogelijk is en wat in mijn ogen erg onhandig is. Overigens ontbreekt een equalizer en hoewel dat een gemis kan zijn, zullen de meeste audio-apparaten die je aansluit op de WD TV Live een eigen equalizer hebben.

Afbeeldingen


Als je een netwerkmediaspeler hebt is het natuurlijk erg leuk om hem af en toe te gebruiken om foto’s op te laten zien, de WD TV Live is daar goed voor geschikt. PEG, GIF (niet geanimeerd), TIF/TIFF, BMP en PNG zijn de ondersteunde beeldformaten. Net als bij het afspelen van een video kan ook bij het tonen van afbeeldingen een menu worden opgeroepen. Via dit menu kun je afbeeldingen pannen, in- en uitzoomen en afbeeldingen roteren.


Het is mogelijk om handmatig door afbeeldingen te bladeren of een slideshow te starten. Als je kiest voor een slideshow kun je niet handmatig naar de volgende afbeelding gaan, maar uiteraard is het interval tussen afbeeldingen wel in te stellen. De WD TV Live biedt een flink aantal overgangseffecten en kan deze desgewenst ook willekeurig gebruiken. Verder is het mogelijk om muziek op de achtergrond mee te laten draaien, die moet je dan eerst handmatig starten.