3min

Instellingen & software

Instellingen


Het derde onderdeel van het hoofdmenu heet ‘favorieten’, maar dat had beter ‘instellingen’ kunnen heten. In ieder geval kun je in dit scherm allerlei zaken instellen aan je Stora.

Er zijn diverse instellingen te doen, zo kan elke gebruiker voor zichzelf bepalen wat er moet gebeuren als een bestand dat op de Stora gezet wordt al bestaat, of albums automatisch gedeeld moeten worden met andere gebruikers en/of mediaspelers en kan de taal ingesteld worden. Uiteraard is het ook mogelijk om het wachtwoord van een account te veranderen.


Verder kunnen er diverse instellingen op het gebied van het netwerk gedaan worden. Zo kan de Stora aan een werkgroep toegevoegd worden kan FTP toegang via het netwerk of internet worden ingeschakeld, de LAN-verbinding worden ingesteld en de datum en tijd worden ingesteld. Verder is er voor de beheerder nog een mogelijkheid om gebruikersaccounts aan te maken en te wijzigen, de software te updaten en de status van de harde schijven of aangesloten USB-apparaten te bekijken.

Helaas missen er ook diverse instelmogelijkheden, zo zijn de configuratiemogelijkheden per gebruiker behoorlijk beperkt. Je kunt gebruikers geen quotum toekennen en je kunt ze niet bepaalde rechten ontnemen. Zo kunnen altijd alle functies gebruiken, terwijl je misschien wel wilt dat je kinderen niet de mogelijkheid hebben om bestanden te delen over het internet.

Functionaliteiten uitbreiden


Voor mijn reviews speur ik altijd even het internet af naar gebruikservaringen van andere consumenten. Zo belandde ik ook op het forum van Netgear en daar constateerde ik dat veel mensen net als ik een ding het meest missen bij de Stora en dat is de mogelijkheid om de functionaliteit van de Stora uit te breiden door middel van plug-ins.

Je kunt geen webserver draaien op de Stora, geen Bittorrent-client installeren, geen Squeezebox Server instellen, geen eigen thema’s toevoegen, de ingebouwde afspeelmogelijkheden uitbreiden. Je moet het doen met de functies die Netgear aanbiedt en hopen dat ze featurerequests meenemen in toekomstige updates. Hoewel een groot aantal consumenten genoeg heeft aan de features die de Stora biedt, zal de iets gevorderde computergebruiker al gauw tegen de beperkingen oplopen.

Stora Premium


Eerder in deze review had ik beloofd terug te komen op Stora Premium. Netgear heeft er namelijk voor gekozen om een deel van de functionaliteiten van de Stora tegen betaling aan te bieden. Zo is het zonder Stora Premium bijvoorbeeld niet mogelijk om meer dan drie gebruikersaccounts aan te maken. Ook kun je zonder betaling geen Windows- en Mac-applicaties over het internet verbinden met je Stora, kun je je mediabibliotheek niet vanop afstand beheren, is Cooliris niet beschikbaar, kun je geen RSS-feeds maken van je albums, kan de Stora niet benaderd worden met een mobiele telefoon en is de koppeling met Flickr niet beschikbaar.


Nu kost een abonnement op Stora Premium ‘maar’ 19,99 euro per jaar en kun je de eerste maand gratis proberen, maar desondanks vind ik het een slechte keuze van Netgear. Dat je bepaalde features als RSS en Cooliris betaald maakt kan ik nog begrijpen, maar dat je ook moet betalen om je Stora via het internet te kunnen beheren, meer dan drie accounts te kunnen maken of de Stora met je mobiel te kunnen benaderen vind ik onbegrijpelijk. Dat zijn juist functies waar je deze NAS voor koopt. Dat het portaal MyStora niet gratis draait snap ik wel, maar een wat grotere investering van Netgear was hier op zijn plaats geweest.

Software


Als laatste nog iets over de software die je optioneel kunt installeren op je computer. Eenmaal geïnstalleerd verschijnt er een icoontje in het systeemvak (Windows). Hiermee kun je snel inloggen op je Stora bij het opstarten en via het menu snel de webinterface of de mappen op de Stora bereiken.

Verder is er nog de ‘Desktop Mirror’, een handige back-up utility. Deze software stelt je in staat om volgens een schema back-ups te maken van mappen op je harde schijf. Het programma kan gewoon op de achtergrond draaien, zodat je er geen last van hebt. Jammer is dat er voor het back-uppen slechts één hoofdmap aan te wijzen is. Bij het back-uppen zorgt de software er dan voor dat de mappenstructuur op je computer overgenomen wordt op je Stora, maar als je daar om welke reden dan ook vanaf wilt wijken is dat niet mogelijk.