Overklok mogelijkheden
Als je wilt gaan overklokken heb je drie keuzes. Je kunt het geheugen overklokken via een een XMP-profiel, D.O.C.P. of manueel.XMP
XMP werkt simpel, je selecteert een XMP-profiel dat is ingebakken in je geheugenmodules en de cpu wordt op de standaardklokfrequenties gezet en ook het geheugen wordt automatisch naar de juiste snelheid geklokt. Ook de timings worden automatisch goedgezet. In mij geval werd mijn multiplier 16 en de Bclk 184MHz, wat resulteert in een klokfrequentie van 2,93GHz. Het geheugen werd geklokt op de standaard 2208 MHz. Door XMP kun je dus het geheugen op de gefabriceerde snelheid krijgen en je processor verder ongemoeid laten.
D.O.C.P.
Hierbij kun je een gewenste geheugensnelheid kiezen en de multiplier en Bclk worden daar automatisch op aangepast. Ik had onder andere de keuze uit DDR3-1800, DDR3-1866, DDR3-2000, DDR-2133 en DDR3-2200.
Manueel
Hiermee ben je vrij om de multiplier, Bclk, QPI-ratio en DRAM-multiplier in te stellen en dit is wat de meeste overklokkers zullen gebruiken. Aangezien het Asus bord moeite had met het uitlezen van de SPD van de G.Skill-modules, heb ik XMP geactiveerd en vervolgens de timings laten staan, AI Overclock Tuner op manual gezet en het overklokken kon beginnnen!
Het overklokken ging echter moeizaam, het Asus-bord scheen na veel tweaken een voorkeur te hebben voor de multiplier 21. Ook met de DRAM-multiplier 5, om het geheugen nog enigzins op snelheid te houden tijdens het overklokken, scheen het Asus-bord niet eens te zijn. Dit kon ik snel zien aan het handige rode lampje bij MemOK! Uiteindelijk heb ik de DRAM-multiplier op 4 gezet waardoor het geheugen op 1220 MHz liep. De testconfiguratie is op 4,33 GHz eindelijk in staat om 32 miljoen integers te berekenen in het programma wPrime. Dit is eigenlijk de multi-core variant van SuperPi. wPrime test op alle cores, wat resulteert in 100 procent CPU-gebruik en dus is het ook een goed programma om stabiliteit mee te testen.
En om te bewijzen dat het bord zo stabiel is, gooide ik het voltage van de CPU in Asus TurboV van 1,1 V naar 1,5 V. Bij een goedkoper bord kun je dan direct een blue-screen verwachten, maar het Asus-bord had er totaal geen moeite mee. Ook met een verhoging van de Bclk met 20Mhz, wat resulteert in een verhoging van meer dan 400MHz CPU, had het bord geen enkele moeite.
Bij het overklokken zette ik "Spread-Spectrum" uit om instabiliteit te voorkomen. Spread Spectrum laat de Bclk variëren, waardoor elektromagnetische interferentie (EMI) gereduceerd wordt. Aangezien ik geen last had van EMI was het beter om dit tijdens het overkokken uit te zetten, aangezien het Asus-bord op hogeklokfrequenties boven de 4 GHz niet zit te wachten op veranderingen in de Bclk tijdens een benchmark.