3min

Tags in dit artikel

, ,

Overklokken

Dat de P55DE3 geen overklokker is, wordt al snel duidelijk.
Alhoewel de Bios overladen is met overklokfuncties, loop je al snel tegen de limieten van het bord aan als je gaat overklokken.
Zo merkte ik dat als je boven de 3.2GHz komt met een redelijk voltage van 1.3V voor de CPU, dat het bord automatisch tijdens een Stress-test en benchmarks terugschakelt naar 1.2GHz d.m.v. multiplier 9 te gebruiken. In eerste instantie dacht ik dat dit met de "Thermal Throttling" te maken had, of met de "Overspeed Protection". Dat allemaal uitgezet in de Bios, schakelde de processor nog steeds terug. Aan de CPU ligt het niet, deze werd slechts 47 graden Celsius onder full-stress. Na veel troubleshooting was ik het einde zoek, en voelde maar aan de MOSfets en de fasen. Deze waren zo heet dat ik even m’n vingers onder de kraan kon gaan houden. Dit was ook te verwachten, aangezien er geen koeling op de fasen/MOSfets aanwezig is.
Duidelijk is dus dat overklokken met dit bord mogelijk is, tot ongeveer 3.6GHz met een voltage van 1.3V, dus records ga je er niet mee halen.


Doordat er geen koeling aanwezig is op de stroomtoevoer, zul je snel tegen de limieten aanlopen.

Als je gaat overklokken heb je drie mogelijkheden:

XMP
XMP werkt simpel, je selecteert een XMP profiel dat is ingebakken in je geheugenmodules, en de CPU wordt op de standaard klokfrequenties gezet en het geheugen wordt automatisch naar de juiste snelheid geklokt. Ook de timings worden automatisch goed gezet. In mij geval werd mijn multiplier 16, Bclk 184MHz wat resulteert in een klokfrequentie van 2,93GHz. Het geheugen werd geklokt op de standaard 2208MHz. Door XMP kun je dus het geheugen op de gefabriceerde snelheid krijgen en je processor verder ongemoeid laten. Het ASRock bord stelde de voltages helaas niet goed in. Je hebt in de bios de keuze voor 1.64V en 1.71V. Beide niet goed dus, want het geheugen vereist 1.65V.
XMP stelde het geheugen in op 1.71V wat eigenlijk iets te veel van het goede is.

CPU EZ OC Setting
Hiermee kun je simpelweg een klokfrequentie kiezen, en alles wordt automatisch ingesteld. Je hebt de keuze vanaf 3.6GHz tot maximaal 4.2GHz. Het voltage werd bij 3.6GHz ingesteld op 1.275V, en de CPU multiplier op 20. Gek genoeg werd de geheugenmultiplier heel laag ingesteld, waardoor het geheugen slechts op 1000MHz werkt, dus helemaal optimaal is het niet. Maar voor de beginnende overklokker is het een handige functie.

Handmatig
Zo kun je manueel overklokken, de multiplier is vrij in te stellen eveneens als de BaseClock. Helaas loop je al heel snel tegen de limieten van het bord aan. Zoals op de foto’s te zien is de stroom-voorziening geheel ongekoeld en moet het zonder heatsinks doen. Zoals ik hierboven al aangegeven had, moet je zorgen voor een goede airflow. Maar het beste wat ik gedaan had, is er gewoon twee fan’s op leggen. Dan blijven de MOSfets en fasen koel en klokt het bord beter. Voor veel mensen zal dit te provisorisch zijn, en dus snel tegen de limieten van dit bord aanlopen. Maar laten we eerlijk blijven, ASRock positioneert dit bord ook niet op de markt als een overklokkersbord.