2min

Tags in dit artikel

, ,

Lay-out en Bios

De layout van het bord ziet er goed uit. Te zien is dat het probleem van de P55-Extreme niet aanwezig is. Het eerste PCI-e slot zit ver verwijderd van de geheugensloten, zodat je makkelijk je geheugenmodules kan installeren als je grafische kaart al geplaatst is. Ook valt direct de ruimte op tussen de PCI-e sloten. Deze is wat groter dan normaal, en als er een dual-slot videokaart wordt geplaatst heeft deze nog genoeg ruimte om koele lucht op te nemen als er twee videokaarten geïnstalleerd zijn. Dat geldt ook voor de PCI-e sloten, deze zijn makkelijk bereikbaar en beide te gebruiken als er een dual-slot videokaart is geplaatst.


De afmetingen van het bord zijn trouwens wel opvallend. Het bord heeft de breedte van een Micro-ATX bord, en is langer dan een standaard ATX bord. Kijken we naar de stroomvoorziening voor de processor, heeft ASRock toch wat steekjes laten vallen, zelfs voor deze prijsklasse. Zo zien we dat de MOSfets ongekoeld hun werk moeten doen, eveneens zien we dat ASRock gebruikmaakt van een goedkoop type condensatoren. Het eerste punt wordt al snel een grote issue, maar daarover later meer.


Nog een puntje van kritiek: De SATA-aansluitingen staan rechtop, wat inhoudt dat de kabels altijd recht uitsteken wat niet altijd even mooi/praktisch is. Sowieso houdt het aantal SATA-aansluitingen niet over. We tellen slechts 4 stuks:


Het Bios



Het Bios van de P55DE3 is eigenlijk identiek aan die van zijn duurdere broer, de P55-Extreme. Het enige verschil wat ik kan ontdekken is dat er wat minder extreme voltages mogelijk zijn en dat ASRock met Vdrop een spelfout maakt in het bios, dit is Vdroop.
Verder zien we mogelijkheid om de timings aan te passen van de geheugenmodules, helaas niet individueel. Ook beschikt het bios niet over een Clock Generator, dat houdt in dat je dus altijd een rekenmachine naast je PC moet houden bij het overklokken om je CPU klokfrequentie uit te rekenen. Ook grappig is dat ASRock de 24e Multiplier van de Core i7 870 "Turbo" noemt.
Ook zien we een optie om "5VSB USB" aan te zetten wat met een jumper op het moederbord ook kan. Dit is een energiebesparende functie van ASRock om het wattage van de USB-poorten met 34% te limiteren en dus stroom te besparen.

Het onderstaande filmpje van Drammer geeft een goede impressie hoe het bios eruitziet.