4min

Tags in dit artikel

,

Snelheden & Energieverbruik

Tot slot heb ik nog gekeken hoe de Network Media Center scoort op het gebied van snelheid. Dit heb ik getest met de NAS Performance Toolkit van Intel. Met deze benchmarktool zijn een aantal tests uit te voeren die taken simuleren waar een NAS in het echt ook mee te maken kan krijgen. Zo kunnen er vanzelfsprekend tests worden uitgevoerd voor het lezen en schrijven van bestanden en directories, maar de Performance Toolkit kan ook het afspelen van HD-video en een foto-album simuleren. Voor de test is de Network Media Center rechtstreeks aangesloten middels een cat6-kabel op een desktop met een gigabit-verbinding.

Hieronder de testresultaten:
Wanneer we de NAS’en gaan vergelijken merk je al vrij snel dat de Network Media Center geen snelle NAS is. Eigenlijk is deze NAS niet te vergelijken met andere NAS’en doordat hij helemaal geen RAID ondersteunt. Toch hebben we ervoor gekozen om te gaan vergelijken doordat je zo goed kunt zien wat het verschil is op het gebied van snelheid en wanneer je geen RAID gebruikt. Dat deze NAS geen RAID ondersteunt is een minpunt, aangezien er tegenwoordig bijna geen NAS is die geen RAID ondersteunt. Daarnaast moet je nu ook moeilijk doen wanneer je de NAS wilt back-uppen. Door dit minpunt is je NAS hierdoor geen goede back-up mogelijkheid meer, waar een NAS ook vaak voor wordt gebruikt.

De schijf waar Freecom voor heeft gekozen is ook niet bepaald de snelste. Zo kun je uit de vergelijking halen dat de Network Media Center maar op één onderdeel niet als traagste eindigt, wat natuurlijk niet kan.

Toch zeggen resultaten niet altijd alles en draait het om de praktijk, in de praktijk ben ik geen grote problemen tegengekomen. Al duurde het wel ontzettend lang toen ik een HD-film naar de NAS wilde kopiëren. Het streamen van een full HD-film is geen probleem. Het streamen lukte gewoon prima waardoor ik de film via mijn PlayStation 3 heb kunnen bekijken.

Energieverbruik


We hebben een simpele test uitgevoerd om te kijken hoeveel Watt deze NAS verbruikt. Dit is erg belangrijk aangezien een NAS meestal altijd aan staat. We hebben dit op drie momenten bekeken:

Het eerste moment was wanneer hij in idle stond, en er geen netwerkverkeer was. In idle modus gebruikte de NAS 7.4 watt.

Bij het tweede moment lieten we de Network Media Center flink werken, door veel te kopiëren. Hierbij liep het verbruik op naar 10.6 watt.

Deze resultaten zijn zeker niet slecht, als je de NAS gaat vergelijken met de Conceptronic Grab’n’GO Media Store, en rekening houdt met het feit dat de Network Media Center maar één harde schijf kent, zijn de resultaten goed. Dit in verhouding tot de Conceptronic Grab’n’GO Media Store die twee schijven aanstuurt.