3min

Uiterlijk & installatiegemak

Uiterlijk


Als eerste wat over de verpakking van de koeler, heeft Xigmatek de moeite genomen om de Durin koeler in een mooie verpakking te doen, of is het slechts een somber doosje waar de naam op staat.

De Xigmatek Durin in haar verpakking


De Xigmatek Durin in haar verpakking

Zoals je ziet heeft Xigmatek de Durin in een klein zwart doosje verpakt, hierop zijn onder andere een aantal opvallende vlakken te vinden als Core i5/i7 ready en HDT family. Met die eerste willen ze uiteraard de aandacht trekken dat deze koeler geschikt is voor de nieuwste Intel processoren. Met HDT Family wordt bedoelt dat er bij de Xigmatek koeler gebruik wordt gemaakt van heatpipe direct touch. Dat wil zeggen dat de heatpipes direct contact maken met de CPU, zoals je tegenwoordig wel bij meer modellen cpu-koelers ziet.

Daarnaast zijn de specificaties van de koeler op de doos te vinden, deze zijn gelijk aan de specificaties op de vorige pagina, deze koeler kan dus ook gemonteerd worden op socket 775.

De ventilator van de Durin koeler

De 92mm ventilator van deze koeler, deze 7-vinnige ventilator moet gaan zorgen voor het verdrijven van de warmte, hoe goed hij dit gaat doen en hoe stil hij hierbij is lees je op de prestatie pagina.

Het vlak waar de ventilator op komt


De zijkant van het Durin koelblok


De HDT technology van Xigmatek

Zoals je ziets op de foto’s is het een koeler waarbij de ventilator in de richting staat van de processor en niet zoals bij vele koelers tegenwoordig in de richting van de outtake ventilator van de kast. Daarnaast zie je een tweetal uitsparingen in de koelvinnen, deze zitten er voor de schroef-bevestiging.

Installatiegemak


Natuurlijk is het bij een cpu-koeler ook van belang dat deze handig te installeren is. Deze koeler is zoals je eerder hebt gezien alleen compatibel met Intel sockets, namelijk Intel socket 775, 1156 en 1366.

Het benodigde materiaal voor de installatie

Als eerste stap het installeren van de ventilator, hiervoor zitten er rubbertjes bij die je door de koelvinnen moet halen zodat de ventilator blijft hangen. Deze rubbertjes gaan de resonantie van de ventilator zo goed mogelijk tegen.

De meegeleverde ventilator van Xigmatek


Het rubbertje in positie


De ventilator geïnstalleerd

Daarna verder met het installeren van de pootjes die het koelblok moeten vastmaken aan de backplate.

De pootjes vastzetten


De pootjes vastgezet

Zoals je hieronder ziet zijn de schroeven op 3 verschillende manieren te installeren, dat is dus het verschil tussen socket 775, 1156 en 1366. Ikzelf heb de schroeven vastgezet op de eerste manier.

Socket 775


Socket 1156


Socket 1366

Ook in de backplate zitten hiervoor de schroefgaten op verschillende afstanden, aan de ene kant zijn de schroefgaten voor socket 775 te vinden, en op de andere kant de gaten voor socket 1156 en 1366. Ook is er gedacht aan de backplate van de koeler bij het bevestigen, hierop zit namelijk een plakkend stuk zodat je hem aan de achterkant van het moederbord kunt plakken, voor een makkelijkere installatie.

Socket 775


Binnenste socket 1156, buitenste socket 1366


Het plakkende gedeelte

Tot nu toe is de installatie vlekkeloos verlopen, het enige wat ik als minpunt kan meegeven is dat de schroeven niet vastgezet kunnen worden zodat je eigenlijk met 2 handen wat tekort komt. En daarnaast dat je met de schroevendraaier moeilijk tussen de ventilatorbladen door bij de schroeven kan komen, en de ventilator na de installatie op het koelblok monteren is ook een moeilijke klus.

Schroevendraaier tussen de ventilatorbladen heen


Nog een stukje van de schroevendraaier te zien

De bovenstaande manier zal toch het makkelijkste zijn in de praktijk, nu de koeler op zijn plek zit kunnen we deze gaan testen op de prestaties.