3min Devices

Review: Napoleon: Total War

Parties weaken themselves by their fear of capable

Het spel begint logischerwijs met de campagne waarin je de historische gevechten van Napoleon Bonaparte zult moeten nabootsen. De tutorial speelt zich af op Corsica (zijn geboorte land) waarna je algauw terecht zult komen in de Frans sprekende gebieden en aldaar de fijne kneepjes van het spel zult leren. De tutorial is redelijk veel omvattend maar een ervaren Total War-speler zal zich ergeren aan de vele aspecten van de game die worden over geslagen. Na de tutorials kun je verder spelen in de hoofdmodus in Egypte, Italië en de slag bij Waterloo in 1815.

Review: Napoleon: Total War

Drop-in-battles


Het is met Napoleon: Total War ook mogelijk zogenaamde "drop-in-battles" te spelen. Dit houdt in dat je een campagne zee- veldslag samen speelt met een vriend of onbekende via het internet. Zo is de replay van het spel weer grotendeels gegarandeerd door de diversiteit van andere spelers. De "drop-in-battles" zijn zowel in de Napoleon-campagne als met de "grand-campagne" (vrij-spel) te gebruiken. Een tweede verandering tenopzichte van zijn voorganger is het diplomatieke gedeelte wat nu uitgebreider is. Het is nu ook mogelijk embargo’s in te stellen en eventuele allianties te vragen mee te helpen in een oorlog. Het Ottomaanse rijk bood mij (Frankrijk) bijvoorbeeld de Balkanlanden aan in ruil voor een oorlog tegen Oostenrijk.

Review: Napoleon: Total War
Je ziet hem denken ‘ik heb een babyface’.

Turns, campagnekaart


Telkens als je een grote slag wint (met een aanmerkelijk groot leger) zal er op de ‘risk’-kaart een logo’tje in de vorm van twee sabels verschijnen. Een slag tegen Denenmarken met een groot leger van meer dan duizend soldaten werd bij mij bestempeld als "Battle for Danmark – 1807", uiteraard kwam ik als winnaar uit de bus. Het heeft niet echt meerwaarde maar het is wel leuk om te zien welke grote slagen je gewonnen hebt.

Terug van weggeweest is desertie en uitval van soldaten in legers die, in extreme kou of hitte lopen. Vooral in de winter en zomer kun je in de buurt van woestijngebieden (Egypte) en sneew- alpengebied last krijgen van ‘attrition’ (letterlijk vertaald; afslijting). Je legers zullen langzaam afsterven en uiteindelijk omkomen als je niet snel naar beschut gebied trekt met je leger. Alleen speciale units die onder andere Rusland (winter) en Mamalukes (Egypte) tot hun beschikking hebben overleven dergelijk kou en hitte.

Voorheen zaten er slechts een viertal turns in een jaar (of waren het er twee?) nu zijn het er twee per maand geworden. Dit heeft tot gevolg dat Sega minder ‘jaren’ in het spel heeft gestopt maar daarentegen wel meer maanden om te spelen. Het ontwikkelen van gebouwen, onderzoeken en het laten bouwen van schepen duurt dan ook langer (per beurt gezien).

Review: Napoleon: Total War
Heerser van Frankrijk, Napoleon Bonaparte.

Ruilen?

Je kunt er met behulp van zogenaamde handelsposten voor zorgen dat je land voorzien wordt van specerijen, huiden, ivoor en andere waardevolle spullen. Per beurt krijg je daarvoor een ‘x’-aantal franken (goudstukken), het speelt een minder cruciale rol in Napoleon: Total War om de zeeën te controleren dan dat dit bij Empire: Total War het geval was. De kaarten en met name de zeeën zijn minder uitgestrekt en daardoor voor mijn gevoel ook minder lang speelbaar.
Bron:Techzine redactie