3min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Features

We zijn nu aangekomen bij de features. Op de verpakking staan er een hele hoop. We behandelen er nu een paar.

CPU Level Up!


Dit bord heeft de CPU Level Up! functie. Hiermee kunnen de beginnende overklokkers makkelijk hun CPU net een level hoger klokken. Per CPU zijn de opties verschillend. Bij de CPU in dit artikel kunnen wij kiezen uit 3.0 GHz, 3.2 GHz en 3.4 GHz.

Advanced Clock Calibration (ACC)


Doormiddel van ‘ACC’ kun je cores die door AMD disabled zijn weer enablen. Als je ACC op automatisch zet, zal de core die disabled is weer in werking treden. Het is niet gezegd dat deze core ook echt stabiel is. Meestal zul je het voltage moeten verhogen. In de nieuwe 890GX chipset van AMD is deze feature er helemaal uit gehaald.


ASUS O.C. Profiles


In de BIOS is er de mogelijkheid om de instellingen in een ‘profile’ te zetten en op te slaan. Zo kun je de BIOS instellingen ook via internet delen. Deze kunnen dan weer geladen worden in een ander systeem.

MemOK!


Voor het geval dat het geheugen niet werkt heeft ASUS een goede feature ontworpen. Dit is de ‘MemOK!’-knop. De ‘MemOK!’-knop is er voor bedoeld dat als het geheugen niet goed herkent wordt, deze zo in te stellen dat het booten mogelijk is. Als het geheugen niet werkt dan brand er een rood lichtje naast de knop, dan druk je drie seconden op de ‘MemOK!’-knop en de iROG chip gaat proberen om het geheugen aan de praat te krijgen, zodat je in de BIOS de instellingen goed kunt zetten.

Loadline Balancing


Tijdens een hoge belasting van de processor neemt de hoeveelheid stroom die naar de processor gaat meestal af, ‘Loadline Calibration’ zorgt ervoor dat de processor tijdens hoge belasting toch genoeg stroom toegevoerd krijgt. Er zijn vrijwel geen pieken en/of dalen meer.

Stack Cool 2


Dit moederbord is voorzien van ‘Stack Cool 2’. ASUS heeft het PCB omhuld met een laagje metaal. Hierdoor is het bord voorzien van passieve koeling. De warmte van componenten wordt verspreid over het hele moederbord. Het is eigenlijk een soort megagroot koellichaam. Echter moet er wel airflow in de behuizing aanwezig zijn.


LCD Poster


Een grappige maar ook handige feature van het ‘RoG’-bord is de ‘LCD Poster’. Dit is een klein LCD schermpje die parameters kan weergeven. Je kunt er bijvoorbeeld het voltage van de ‘SB750’ southbridge op weergeven, of het voltage van de CPU. Ook als het bord uitgeschakeld is kan deze de tijd weergeven. Dit is volledig in te stellen in de BIOS.


ASUS SupremeFX X-Fi


De ‘ASUS SupremeFX X-Fi’ PCI-E kaart kan alleen in het zwarte PCI-E x1 slot gestoken worden. Dat is omdat de pinnen van het kaartje precies andersom zitten. Dit maakt echter geen elektrische kortsluiting want het bord schakelt automatisch om. Je kunt dus ook andere kaartjes in dit PCI-E x1 slot plaatsen. Met behulp van het programma ‘SupremeFX X-Fi MB’


CPU Parameter Recall (CPR)


Als je de CPU net iets te ver overklokt hebt, kan het zijn dat het bord niet meer wil booten. Geen man overboord, even de computer herstarten, en C.P.R. (CPU Parameter Recall) zal de CPU herstellen naar de vorige instellingen, zodat je de gelegenheid krijgt om de instellingen aan te passen. Zonder de CLR CMOS-knop aangeraakt te hebben kun je dan weer verder met overklokken.

Component Overheat Protection EX (COP EX)


Mocht het zo zijn dat er een component op het moederbord gaat overhitten, zal COP EX inspringen. Als een bepaalde temperatuur bereikt is, zal COP EX de computer laten afsluiten om schade te voorkomen. De componenten moeten wel voorzien zijn van een temperatuursensor.