4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Interieur

Cable Management


De mogelijkheid tot het wegwerken van kabels ontbreekt niet op de behuizing. Intern zijn er in de constructie van de behuizing vier gaten aangebracht waarmee de kabels van de apparatuur tussen de achterkant van het moederbord en het zijpaneel weggewerkt kunnen worden. Deze gaten zijn uitgerust met rubber waardoor de kabels op hun plek worden gehouden. Dit rubber zit stevig vast en schiet niet snel los wanneer er gebruik van wordt gemaakt. De vier gaten zitten ter hoogte van het midden van de behuizing. Bovendien zijn er onderin de behuizing twee gaten aangebracht in een vierkante vorm die voornamelijk geschikt zijn voor de grotere stekkers die afkomstig zijn van de voeding zoals bijvoorbeeld de ATX-stekker. Tevens zijn er op verscheidene delen in de behuizing plaatsen aangebracht waar tie-wraps eenvoudig aan bevestigd kunnen worden.



Uitsparing in het moederbord-tray


Zoals tegenwoordig vele andere behuizingen is ook de Phantom uitgerust met een uitsparing in het moederbord-tray. Zo’n uitsparing maakt het makkelijker om bijvoorbeeld de backplate van een koeler los te maken, omdat het moederbord niet eerst gedemonteerd hoeft te worden. Deze uitsparing is echter niet enorm breed en dit kan op een aantal moederborden tot problemen gaan leiden. Problemen in zoverre dat er geen gebruik gemaakt kan worden van deze mogelijkheid.





Voeding


Eerder is in deze review al vermeld dat de voeding onderin en in het midden van de behuizing geplaatst wordt. Aan de binnenkant zien we hoe de voeding geplaatst is. De voeding rust namelijk op vier verhoogde punten van rubber met een vierkanten oppervlak. Dit wordt gedaan om resonantie tegen te gaan. Onderin bevinden zich ventilatiegaten die uitgerust zijn met een stoffilter.



Uitbreidingssloten


Voor het installeren van de insteekkaarten is er geen speciaal systeem aangebracht. Het geheel gebeurd op vrij traditionele wijze. Het zijn duimschroeven die eventueel zonder gereedschap losgedraaid kunnen worden, maar de mogelijkheid om gereedschap te gebruiken is ook nog steeds aanwezig. Per uitbreidingsslot is één schroef aanwezig die losgedraaid dient te worden om vervolgens het afdekplaatje weg te halen. Overigens kan er in de Phantom een grafische kaart geplaatst worden met een maximale lengte van 35 cm.



Drive bays


De Phantom beschikt over een vrij groot aantal drive bays. Zoals in de specificaties eerder vermeld is beschikt de behuizing over vijf 5,25 inch drive bays en zeven 2,5/3,5 inch drive bays (afhankelijk van de situatie verschilt dit).

Het aanbrengen van 5,25 inch apparatuur in de behuizing wordt gerealiseerd door een systeem waarbij geen gereedschap om de hoek komt kijken. NZXT heeft de behuizing uitgerust met bevestigingsonderdelen die uitgerust zijn met een verschuifbare knop. Wanneer deze knop naar links staat is het onderdeel bevestigd en wanneer deze knop naar rechts staat kan deze los worden gemaakt. Het systeem verloopt echter niet al te soepel. Het verschuiven van die knoppen gaat erg stroef en vooral op het begin amper. Het opnieuw bevestigen van het onderdeel om apparatuur vast te zetten lukt ook niet gemakkelijk. Het is even prutsen voor het geheel weer goed in elkaar zit.



Hardware van 2,5 en 3,5 inch wordt op een andere manier bevestigd. Hierbij maakt men gebruik van het zogenaamde Screwless Rail Design. Zoals de naam al doet vermoeden komt er hier ook geen gereedschap aan te past. De brackets, waar de apparatuur in bevestigd wordt, kunnen uit de behuizing gehaald worden door de uitsteeksels van het bracket naar binnen te drukken en het geheel naar je toe te trekken. De apparatuur kan vervolgens bevestigd worden door het bracket lichtelijk te buigen en de verschuifbare schroeven in de daarvoor bestemde schroefgaten te bevestigen. Vervolgens kan het bracket in combinatie met de hardware weer op dezelfde plek teruggeschoven worden. Wanneer er een klik wordt gehoord is het bracket bevestigd in de behuizing. De bracket is flexibel, maar verliest daardoor amper aan robuustheid. Er is een goede balans gevonden tussen beiden.



Inbouwen


Tijdens het inbouwen van hardware in de NZXT Phantom werd er verder niet tegen grote obstakels aangelopen. Het grootste gedeelte van de installatie (met uitzondering van specifieke systemen voor bijvoorbeeld drive bays) wijst zich vanzelf en komt dan ook overeen met de installatie van hardware in andere behuizingen. Onderdelen in de behuizing die uitsteken waaraan iemand zich zou kunnen snijden komen tijdens de installatie bij normaal gebruik niet voor.