2min

Tags in dit artikel

, , , ,

I/O-panel en Layout

Deze pagina is bedoeld om een uitgebreid beeld te krijgen van het I/O-panel en de layout van het moederbord, beginnende met het I/O-panel van de UD7.



Backpanel

Het backpanel van de UD7 is voorzien van ontzettend veel poorten voor connectiviteit. Van links naar rechts vinden we een PS/2-poort, zes USB 3.0-poorten, twee Firewire-poorten en vier USB 2.0-poorten waarvan twee een combinatiepoort voor eSATA-aansluitingen zijn. Als laatste zijn er ook nog de dubbele LAN-aansluitingen en de zes jack-plug-aansluitingen voor geluidsvoorziening.

Layout

Wat betreft Sandy Bridge-borden kunnen we naar eigen mening zeggen dat Gigabyte met afstand het mooiste moederbord heeft geleverd. Het PCB is matzwart en deze rustige kleur vinden we tevens terug op de vele componenten van dit moederbord. Verder kleurgebruik is voornamelijk goud, voor de verschillende passieve koelblokken rondom de processorvoet en op de Northbridge.

Het enige onderdeel dat een beetje uit de toon valt zijn de witte SATA 6 GB/s-poorten. Waarom deze poorten wit zijn gemaakt, terwijl er ook nog twee zwarte SATA 6 GB/s-poorten zijn is ons een raadsel. De toevoeging van deze witte poorten doet natuurlijk wel af aan het verder zo eenduidige ontwerp van de UD7.

Op het moederbord vinden we alleen een opvallende power-knop terug, geen reset-knop en ook geen CMOS-clear-knop. Ook op het backpanel vonden we de laatstgenoemde ook niet terug, waardoor het resetten van de Bios van de UD7 ouderwets met de batterij zal moeten gebeuren. Zo’n duur moederbord zou zo’n knopje eigenlijk niet mogen ontberen, zou je denken, maar dit heeft met de bios te maken. Daarover meer op de volgende pagina.



Assemblage

De assemblage van de UD7 verloopt voorspoedig, zoals eigenlijk met alle Sandy Bridge-moederborden in combinatie met de Intel Stock-koeler het geval is geweest.

Er is voor de koeler voldoende ruimte rondom de socket vrijgelaten en waarschijnlijk zullen er in de toekomst ook weinig processorkoelers zijn die niet op dit moederbord passen.