2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Prestaties (3)

De prestaties van de UD7 vallen op de standaardsnelheid dus erg tegen. Immers, dit bord kost 320 euro en dat is dubbel zo veel als de andere moederborden die we ontvingen voor de Sandy Bridge-processoren.

Maar er is nog een lichtpuntje voor Gigabyte, want naar eigen zeggen zou dit moederbord ook uitermate geschikt zijn voor het overklokken van de processor. Wij gingen kijken of ze daar nog iets van de schade kunnen berpeken en ditmaal wel als een van de winnaars uit de bus komen.



Gigabyte heeft niet gelogen over het overklokken dat mag duidelijk zijn. We behaalden met dit moederbord een goed resultaat, de processor liet zich overklokken tot 4,84 GHz, wat net zo hoog is als het record dat de MSI P67A-GD65 wist neer te zetten. Maar dit laatstgenoemde moederbord ondervond op deze snelheid problemen en daarom kunnen we eigenlijk stellen dat het Gigabyte-bord het beste overklokt. We bereikten deze overklok overigens door de multiplier op 48 te zetten en de BCLK werd op 101 gezet.

Met deze instellingen wist de UD7 in onze benchmarks de beste scores te behalen, behalve in de SuperPi-test, waar het bord dan ineens als derde eindigde. De prestaties van het overklokte bord geven dus duidelijk een ander beeld dan wanneer de standaard-snelheid wordt gebruikt. De resultaten spreken ook voor zich, maar toch vragen wij ons ernstig af of dit matige verschil nou echt de dubbele prijs waard is.

Iets wat we na het overklokken ook met zekerheid kunnen zeggen is dat die dubbele bios functie werkt. We hebben het moederbord meerdere malen net over de grens heen getrokken om te proberen een nog hogere overklok te behalen. Hierbij is het dan ook enkele malen voorgekomen dat het moederbord niet meer wilde opstarten en de reserve bios werd teruggezet.

Prestaties na het overklokken