5min

Prestaties

Het is inmiddels wel duidelijk dat Linksys Velop niet bepaald uitblinkt als traditionele router. Dat hoeft echter niet per se te betekenen dat het een product is dat teleurstelt. Apple heeft met de AirPort Extreme – toch een beetje de geestelijke vader van de Velop – bewezen dat een dure router niet per se hoeft te bulken van de features om goed te verkopen. Toegegeven, Apple is natuurlijk altijd een beetje een geval apart als het om merktrouw gaat. Toch waren de prestaties en de mogelijkheden van die router kennelijk voldoende voor veel mensen. Om het anders te verwoorden, er is ook zeker een markt voor routers/wifi-producten die ‘gewoon werken’ zonder dat je uren met de instellingen kunt pielen. Het succes van Linksys Velop staat of valt in onze optiek met de prestaties, niet met de mogelijkheden. Het idee achter dit product is dat je het uitpakt, installeert en er vervolgens niet meer naar omkijkt. We hebben al gezien dat er softwarematig enkele kleinere en grotere optimalisaties gedaan moeten worden om alles lekker soepel te laten verlopen, maar in de basis klopt het systeem wel gewoon. Linksys Velop klopt nu in ieder geval al wel als een bus als we kijken naar de prestaties. In onze testomgeving is dit als geheel (dus met meerdere modules) met gemak het beste wifi-product dat we tot nu toe getest hebben. We hebben Velop als volgt getest. Om eens te kijken wat je maximaal mag verwachten, testen we eerst een enkele module, waarbij we drie laptops in een waaier op een meter of drie verbinding laten maken, in combinatie met de TP-Link T9UH. Hou er rekening mee dat de Velop zelf bepaalt met welke radio de client verbinding maakt. We hebben dus maar een score, vaak zal dat alleen op 5 GHz zijn.
Test max. throughput wlan Snelheid
3 meter, 3 laptops, downstream  315 Mbit/s
Dit is op zich al een prima score, waarmee een enkele Velop-module zich uitstekend kan meten met bijvoorbeeld de recent besproken Synology RT2600ac. Uiteindelijk zijn we natuurlijk benieuwd hoe Linksys Velop presteert in de praktijk, dus we gaan eerst eens kijken hoe een enkele module het doet in een huis met drie verdiepingen. De module staat dan op de begane grond, waarna we een throughput-test doen met behulp van iperf/jperf en de signaalsterkte meten. Deze test doen we met de standaard framegrootte van iperf, op zowel de eerste als de tweede verdieping. We gebruiken wederom de TP-Link T9UH als wifi-adapter bij deze test. Ook hier hebben we maar een score bij de throughput-test. De signaalsterkte hebben we voor de volledigheid van beide frequenties genoteerd.
Praktijktest 1 module Snelheid
Praktijk, eerste verdieping, downstream 208 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 10 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz -64 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-1 -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-1 -69 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-2 -36 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-2 -62 dBm
De prestaties zijn zeker ook hier weer niet slecht, zonder echt op te vallen. Het zeer krachtige 5GHz-signaal is het DFS-signaal van de tri-band Velop-module. Vervolgens zetten we op een logische plek (een plek waar je hem normaal gesproken ook zou zetten) op de tweede verdieping een tweede module en doen de test op beide verdiepingen nog een keer. Hieronder zie je de prestaties van die test. Je krijgt er uiteraard enkele signalen extra bij, van de tweede module. Een 5GHz-radio van de tweede module is echter niet beschikbaar. Die wordt gebruikt voor de verbinding met de basismodule. Vandaar ook dat er signaalsterktes van maar een 5GHz-radio van de tweede module in de tabel staan.
Praktijktest 2 modules Snelheid
Praktijk, eerste verdieping, downstream 280 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 140 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz module 1 -50 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz module 2 -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz module 1 -72 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz module 2 -58 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-1 Module 1 -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-1 Module 1 -69 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-2 Module 1 -36 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz Module 2 -39 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz Module 1 -62 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz Module 2 -52 dBm
Hier maakt het Linksys Velop-systeem gehakt van alle normale routers die we tot nu toe hebben getest. Let hierbij niet alleen op de zeer hoge throughput op de tweede verdieping, maar ook op de signaalsterktes van de twee radio’s van de tweede module, met name op de tweede verdieping. We hebben ter vergelijking ook een Linksys EA9500 getest, waarbij we ons uitsluitend hebben gericht op de prestaties op 5 GHz. Dit is een apparaat dat qua prijs vergelijkbaar is met een set van twee Velop-modules. Twee Linksys Velop-modules doen het op de tweede verdieping veel beter, op alle vlakken. De throughput ligt veel hoger en de signalen zijn veel krachtiger.
Praktijktest Linksys EA9500 Snelheid
Praktijk, eerste verdieping, downstream 280 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, downstream 80 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz -64 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-1 -43 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-1 -72 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-2 -42 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-2 -65 dBm
Tot slot zetten we helemaal op de bovenste verdieping een derde module en herhalen de test. Iperf had overduidelijk geen trek in deze opstelling. Er kwam hier geen bruikbaar resultaat uit. Om toch een indicatie te krijgen, hebben we Speedtest.net op onze smartphone (een Nexus 6P) gebruikt. We trekken onze volledige verbinding vol (150 Mbps), wat erop duidt dat we hier met de veel krachtiger TP-Link-adapters waarschijnlijk een nog veel betere score hadden gehaald als iperf mee had gewerkt. Ter vergelijking, als het signaal van de begane grond moet komen, ziet de Nexus 6P het vaak niet eens. Als er al een verbinding gelegd kan worden, dan benadert de throughput de 0 Mbps. De seamless roaming-functionaliteit van het Linksys Velop-systeem lijkt op basis van onze tests goed te werken. We zijn vele malen heen en weer gelopen door het huis met onze smartphone. Aan de signaalsterkte was duidelijk te zien dat de drie modules de clients erg rap van elkaar overpakken. Dit heeft te maken met een combinatie van protocollen die Linksys heeft gebruikt, te weten 802.11r en 802.11k. Het eerste protocol zorgt voor de zogeheten handoff tussen access points en heeft als doel om de tijd die een client geen verbinding heeft zo kort mogelijk te maken. Waar dat normaal gesproken makkelijk 300 ms kan zijn, zorgt 802.11r ervoor dat dit niet meer dan 50 ms is. 802.11k zorgt ervoor dat access points het initiatief nemen bij het overdragen van clients. Op deze manier hoef je niet meer uitsluitend te vertrouwen op de clients, die hier traditioneel niet altijd even goed in zijn. Let wel, we hebben hier niet te maken met 802.11r/k zoals je dat wellicht kent uit zakelijke apparatuur, maar met iets wat erop lijkt. Zo vereist 802.11r in de regel een RADIUS-server voor authenticatie, iets wat in een thuisnetwerk niet wenselijk is.