Abonneer je gratis op Techzine!

Installatie

Een niet onbelangrijk onderdeel van het succes van een multiroom wifi-systeem zoals Deco M5 is hoe eenvoudig de installatie is. Daar hebben we eigenlijk nagenoeg niets op aan te merken. Sterker nog, vergeleken met Linksys Velop en Netgear Orbi werkt het een stuk sneller en soepeler. Je kunt hier goed merken dat TP-Link recent heeft samengewerkt met Google (bij de ontwikkeling van de OnHub): de app vindt de toe te voegen module snel met behulp van Bluetooth en loodst je vervolgens met duidelijke instructies door de procedure.

Van lange wachttijden is tijdens het installatieproces eigenlijk geen sprake. Alleen bij het toevoegen van een tweede module moet je even iets langer wachten, omdat de kwaliteit van de verbinding gecontroleerd moet worden. Ook dat duurt duidelijk minder lang dan het geval was ten tijde van het testen van de Velop en de Orbi. Let wel, je kunt het Deco M5-systeem alleen met een app bedienen, in een webinterface is niet voorzien.

Achterop de modules van het Deco M5-systeem zitten twee netwerkaansluitingen. Bij het installeren van de basismodule maakt het niet uit welke van de twee je gebruikt voor de verbinding met je modem of router. Investeren in een 8-poort gigabitswitch lijkt ons overigens geen overbodige luxe, gezien het beperkte aantal aansluitingen. Eigenlijk het enige minpuntje waar we tegenaan zijn gelopen tijdens de installatie, is wellicht een op het oog triviaal punt. Dat is namelijk de lengte van de meegeleverde (Type-C) voedingskabel. Die is met 1,5 meter aan de korte kant wat ons betreft. Dit soort producten zullen vaak bovenop kasten, planken en dergelijke terechtkomen. Als je dan je stopcontacten dicht bij de grond hebt zitten, heb je toch al snel een kabel van 2 meter nodig. In onze testopstelling haalt de kabel het bij een van de locaties eigenlijk net niet en staat de module onder een hoek van 45 graden, met de kabel erg strak. Linksys en Netgear leveren beduidend langere kabels mee.