4min

In de praktijk

We hebben bijna twee maanden met de Nokia 8 als primaire telefoon rondgelopen. Op basis daarvan geven we ons oordeel over dit toestel. We hebben uiteraard enkele benchmarks gedraaid, maar die zeggen vaak niet zo heel veel. De meeste daarvan zijn synthetisch, wat wil zeggen dat ze niet gebaseerd zijn op de praktijk. Dat is best handig als je geïnteresseerd bent in de pure prestaties van de siliconen en wilt vergelijken met een andere SoC bijvoorbeeld. Dat is echter niet waar wij per se in geïnteresseerd zijn. Wij willen met name weten hoe het toestel zich gedraagt tijdens een normale (werk-)dag.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work 2 performance

Accuduur

Een van de belangrijkste zaken van een smartphone in de praktijk is de accuduur. Die is bij de Nokia 8 dik in orde. De 3090 mAh-accu gaat met gemak een volle dag mee, ook als we bijvoorbeeld langere stukken in de trein zitten en dus veel met het toestel in de weer zijn. Dankzij de snellaadtechnologie die is ingebouwd in de Nokia 8 is de accu daarnaast ook lekker snel weer vol. Mocht je dus even krap zitten, dan kun je met een kwartiertje opladen weer een hele tijd vooruit. Hieronder voor de volledigheid het resultaat van de accutest van PCMark:

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Gebruikservaring

Het feit dat de Nokia 8 is voorzien van stock Android is een pluspunt wat ons betreft. Je hebt geen last van allerlei overbodige apps, features of reminders. Zo storen we ons de laatste tijd behoorlijk aan de continue herinneringen van bijvoorbeeld Huawei en Samsung over apps die nog draaien op de achtergrond. Zeker als je toch al de hele dag notificaties aan het wegvegen bent, hoeft dat er niet ook nog eens bij. HMD Global moet nog wel wat werken aan de stabiliteit van Android op de Nokia 8. Er zitten nog de nodige bugs in, waardoor bepaalde apps regelmatig ‘bevriezen’ en knoppen af en toe niet responsief zijn. Dit is iets wat we eigenlijk bijna niet meer tegenkomen tegenwoordig. Ook op andere vlakken zie je dat er softwarematig her en der wat haken en ogen aan het toestel zitten. Als je na het plegen van een telefoontje virtueel opgehangen hebt, dan verdwijnt de Telefoon-app, maar loopt de teller die bijhoudt hoe lang het gesprek duurt nog even op de voorgrond door. Het zijn in de regel kleine dingen, maar die moeten wel opgelost worden.

Glance

Verder valt op dat Glance minder bruikbaar is dan bijvoorbeeld het always-on-display van Samsung. Slack-berichten worden standaard wel ‘geteld’ in Glance, maar WhatsApp-berichten bijvoorbeeld niet. Op een Samsung-toestel komen alle notificaties op het AOD te staan. Er is daarnaast ook geen notificatie-led aanwezig op de Nokia 8, dus die kan je ook niet verder helpen. Het feit dat dit een LCD-paneel is, betekent ook dat het scherm in zijn geheel ingeschakeld wordt als Glance actief is. Dat zie je met name goed in het donker.

Camera

De bothie-feature van de camera van de Nokia 8 is waar HMD Global de meeste nadruk op legt. Je ziet hier bijvoorbeeld ook reclames voor in bushokjes en dergelijke. Zoals op de vorige pagina besproken vinden we dit ook een coole, zij het wat bewerkelijke feature. Uiteindelijk gaat het echter ook om de algemene prestaties van de camera als je gewoon even snel een foto wilt schieten. Bij daglicht heb je dan aan de camera met Zeiss-lens en 13MP-sensor een prima gezel. Bij verminderde lichtomstandigheden wordt het jammer genoeg een ander verhaal. Dan wordt de camera enorm langzaam namelijk. Hij doet er dan erg lang over om vanaf het indrukken van de knop ook daadwerkelijk een foto te nemen. Het resultaat in deze omstandigheden is overigens wel redelijk tot goed, al haalt hij het niet bij de echte toppers op dit vlak. Als een object een klein beetje beweegt, moet je in ieder geval veel geluk hebben wil je het goed vastleggen. Hieronder enkele foto’s gemaakt met de Nokia 8: