Inleiding

De Samsung Omnia W is een toestel dat onderdeel is van de tweede golf Windows Phone-toestellen van het Koreaanse bedrijf. In eerste instantie leek Windows Phone, ondanks een goed doordacht besturingssysteem, niet echt goede verkopen te realiseren. Een jaar na de introductie kunnen we nog steeds zeggen dat de markt wordt gedomineerd door Android gevolgd door iOS, maar dat Windows Phone wel een opkomend platform aan het worden is.

Dat niet alleen Samsung, maar ook HTC onlangs een tweede lijn aan toestellen introduceerde is dan ook niet zo gek. Ook Nokia heeft recentelijk haar eerste Windows Phone-toestel geïntroduceerd en daarmee lijkt Microsoft de zaakjes redelijk goed voor elkaar te hebben.Helaas betekent het succes van het besturingssysteem echter niet dat de softwaregigant de teugels wat laat vieren in het opzicht van de eisen die het stelt aan de fabrikanten. Het gevolg is dat de toestellen vaak weinig onderscheidend zijn en ook qua software allemaal vrijwel identiek zijn. Op een kleurtje en enkele voorgeïnstalleerde apps na. De fabrikanten krijgen namelijk niet de mogelijkheid om het systeem zo rigoureus aan te passen als bij Android, ze kunnen slechts de hoofdkleur veranderen en extra applicaties toevoegen.

Dat maakt het beoordelen van de verschillende Windows Phones ook een beetje anders dan wanneer het om een Android-toestel gaat. De kleur van het besturingssysteem zal je immers niet bijzonder veel interesseren. Dat is overigens als gebruiker ook zo gewijzigd. De extra software, de prestaties van de hardware, de prijs en het uiterlijk van het toestel is uiteraard wél interessant.

De Samsung Omnia W is voorzien van Windows Phone Mango, de nieuwste versie van Windows Phone. Wat betreft hardware hebben we te maken met Samsung’s beroemde Super AMOLED-scherm, helaas niet de Plus-versie die de Galaxy S II wél heeft. Hier merk je dan ook meteen dat dit een midrange-toestel is, al is dit scherm natuurlijk ook al fenomenaal goed. Verder heeft de telefoon een 1,4 GHz Scorpion-processor, wat een single-core processor is. Het grafische werk wordt verzet door een Adreno 205, welke we eerder ook terug zagen in de Nokia Lumia en de HTC Radar en Titan.

De Samsung Omnia W is op het moment verkrijgbaar voor een schappelijk prijsje van ongeveer 340 euro. Het toestel is slechts in één variant te verkrijgen en dat is in de kleur zwart en met 8 GB aan opslagruimte.