3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


Helaas was HTC niet in staat om ons te voorzien van een winkelversie van de nieuwe smartphone. Dat betekent dat ik ook bijzonder weinig kan zeggen over de kwaliteit van de accessoires. Als je de One koopt, krijg je naast de smartphone zelf een netstroomadapter met een USB-poort en een bijbehorende USB-kabel, een aantal boekjes, een in-ear headset en een pinnetje om de sim-tray uit de behuizing te kunnen werpen.


Ontwerp


Eén van de sterke punten van de HTC One is het ontwerp van de behuizing. HTC heeft zijn best gedaan om de One een eigen karakter te geven, al vind ik wel dat de BlackBerry Z10 (review) van voren aardig wat gelijkenissen toont. Dat is waarschijnlijk een ongelukkige samenloop van omstandigheden aangezien deze smartphones rond dezelfde tijd aangekondigd werden. Ik acht de kans klein dat de ene partij zich door de andere heeft laten inspireren en het ontwerp heeft aangepast, daar was gewoonweg niet genoeg tijd voor.

Hoe dan ook, de HTC One is wat mij betreft voor dit moment met afstand de mooiste Android-smartphone. HTC weet met dit ontwerp Apple naar de kroon te steken, de algemene consensus is dat Apple’s iPhone’s het mooiste en meest afgewerkte uiterlijk hebben, maar HTC weet Apple toch op zijn minst te benaderen wat dit betreft.


Uiterlijk


Het eerste wat opvalt als je de voorkant van de One bekijkt is dat er zowel boven als onder het scherm een grill voor speakers is gemaakt. De One is dus voorzien van stereospeakers en dat is voor smartphones vrij ongewoon. Het zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit van het geluid zelf, maar het is wel veelbelovend.

Het grootste deel van de voorkant wordt ingenomen door het scherm van 4,7 inch, eromheen zit een zwarte bezel die een groot contrast vormt met de uiteinden van aluminium. In het bovenste gedeelte vind je één van de twee speakers, links daarvan bevinden zich een licht- en nabijheidssensor en aan de rechterzijde zit de front-facing camera. Onder het scherm bevindt zich dus de tweede speaker.

In de bezel zitten twee aanraakgevoelige knoppen. Dat is voor een Android-telefoon opvallend, aangezien daar normaal drie en vroeger zelfs vier knoppen verwerkt zitten. In het geval van de HTC One moet de gebruiker het doen met een terugknop en een home-knop.

De achterkant van de telefoon is vrijwel volledig vervaardigd uit aluminium, uitzondering hierop zijn de witte lijnen. De achterkant is naar het midden toe ovaal, waardoor de telefoon gemakkelijk in je hand past. In de achterkant zit de Ultrapixel-camera verwerkt, links daarnaast zit een LED-flitser. Rechtsboven zit de secundaire microfoon, bedoeld om omgevingsgeluid te filteren tijdens telefoongesprekken.




De linkerzijkant van de One bevat de sim-tray waarin een micro-simkaart kan worden geplaatst. Deze lade kan uit de behuizing worden gehaald met het meegeleverde pinnetje. Aan de rechterzijde zit een volumeknop. Deze knop heeft een opvallende afwerking, deze is namelijk van een circulair patroon voorzien.

De boven- en onderkant van de One zijn voornamelijk uitgevoerd in plastic, met randen van aluminium. Aan de bovenkant vind je een 3,5 millimeter jackplug-aansluiting en de aan-/uitknop. Deze knop heeft niet alleen deze functie, maar er zit ook een infraroodzender in verwerkt. Onderop de One vinden we de primaire microfoon en USB-poort. Helaas is deze niet centraal geplaatst, wat wij juist als een ongeschreven regel zien. Accessoire-fabrikanten moeten ervan uit kunnen gaan dat deze poort op één vaste plek zit.



De One kan niet worden opengemaakt en dat betekent dat het niet mogelijk is om de accu snel te vervangen. Ook missen we de mogelijkheid om de opslagcapaciteit middels een micro SD-slot uit te breiden.