3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Wat betreft bouwkwaliteit is de HTC One op het eerste oog een regelrecht schot in de roos. De behuizing voelt stevig en prettig aan door het gebruik van aluminium. De weinige knoppen zitten goed vast en met deze twee punten is eigenlijk ook al wel het positieve gedeelte van mijn indruk van de bouwkwaliteit besproken.

Wij hebben een recensie-exemplaar ontvangen dat al duidelijk door meer reviewers is gebruikt en dat levert soms als voordeel op dat beter zichtbaar wordt hoe de telefoon zich na een iets langere tijd weet te houden. In dit geval is dat -eigenlijk tegen de verwachtingen in- niet geweldig. Er is op meerdere plaatsen al duidelijk slijtage te zien, ik noem bijvoorbeeld deuken in de aan-/uitknop en de rand rondom het scherm en ook bij de USB-poort zijn hapjes uit het plastic door het onzorgvuldig plaatsen van de USB-kabel. Het door HTC gebruikte plastic is simpelweg niet hard genoeg.

Stel dat dit toestel nu voor een periode van een maand in gebruik is geweest door recensenten, dan houd ik mijn hart vast voor een periode van twee jaar, waarop mensen met een abonnement waarschijnlijk toch wel op mikken om de bijkomende toestelkosten in bedwang te houden.


Hardware


In de HTC One vind je een Snapdragon 600-chipset, met vier Krait 300-rekenkernen die draaien op 1,7 GHz. Het grafische werk wordt verzorgd door een Adreno 320-GPU, eerder vonden we die al terug in de Sony Xperia Z (review), Xperia SP (review), LG Optimus G (review) en de Samsung Galaxy S4 (review). Deze toestellen presteerden op grafisch vlak allemaal prima en van de HTC One verwachten we dus eigenlijk ook niets minder.

Het werkgeheugen van de smartphone bedraagt 2GB en dat is gebruikelijk voor hedendaagse smartphones. De opslagruimte van de HTC One kan 32 of 64GB bedragen en deze is helaas niet uit te breiden met behulp van een micro SD-kaartje.

Zoals je van een toptoestel met deze schermgrootte kan verwachten, is de HTC One voorzien van een Full HD-scherm. Op het moment biedt de One de hoogste pixeldichtheid van alle smartphones van het moment. Hoewel de Sony Xperia Z en Samsung Galaxy S4 bijvoorbeeld ook deze resolutie hanteren, doen die dat op een scherm van 5 inch, terwijl de HTC One een scherm van 4,7 inch heeft, wat resulteert in een pixel per inch-ratio van maar liefst 469, in plaats van 441. Of je het verschil überhaupt ziet is echter de vraag, de grens van het menselijk ook lijkt in zicht. Het scherm is beschermd met een laag Gorilla Glass 2 van Corning.

Met de HTC One worden foto’s geschoten met een 4 megapixel-camera en dat levert ongetwijfeld bedenkelijke blikken op wanneer de consument de specificatielijst bekijkt. Het is echter zo dat de One is voorzien van een camera met daarin drie sensoren die foto’s schieten op een resolutie van 4 megapixel. Die verschillende foto’s worden geanalyseerd, waarna de beste pixels worden gekozen om zo de beste foto te maken. Althans, dat is de theorie. Of dat in werkelijkheid ook goed werkt, lees je verderop in dit artikel. De camera aan de voorkant van het toestel schiet foto’s in 2,1 megapixel.

Ook HTC doet mee met de trend om 4G-netwerken te ondersteunen. Hoewel er in Nederland nog altijd een beperkte dekking is, komt dat de komende jaren wel degelijk en is het geen overbodige luxe om mee te nemen in je overweging, vooral als je een tweejarig contract afsluit. De Nederlandse providers willen allemaal voor die tijd een landelijk dekkend 4G-netwerk uitrollen.