3min

Inhoud, design & onderdelen

Verpakkingsinhoud


De Xperia Z3 wordt geleverd met een in-ear headset, een USB-kabel, een acculader en een aantal boekjes. De headset is bij ons recensie-exemplaar niet meegeleverd, maar het gaat om een in-ear model. De acculader heeft een stroomsterkte van 1,5 ampère. Dat is gezien de accucapaciteit van het toestel ruim voldoende.


Design


Om gelijk met de deur in huis te vallen, ik vind het ontwerp van de Xperia Z3 Compact uitzinnig goed ogen. Wij ontvingen de rode versie en dat vind ik zonder twijfel één van de mooiste smartphones die ik tot de dag van vandaag heb gezien. De kleurkeuze is simpelweg uitmuntend. De zijdes zijn enigszins doorzichtig, wat het ontwerp ook iets magisch geeft.

Dat ik zo te spreken ben over het voorkomen van de Xperia Z3 Compact wil overigens niet zeggen dat ik helemaal geen klachten heb. Zo vind ik de randen aan de zijkant wat te scherp aanvoelen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de klepjes die verschillende vitale onderdelen beschermen: die komen de gebruikservaring niet ten goede. HTC laat met de Desire Eye (hands-on) zien dat het klepje op de USB-poort niet vereist is, in mijn opinie is dit een innovatie die Sony al had moeten brengen. Het Japanse bedrijf liep in dit opzicht namelijk lange tijd voorop, maar nu niet meer in alle opzichten.

Qua omvang is de Xperia Z3 Compact iets kleiner dan de voorganger, de Xperia Z1 Compact. In de lengte is de nieuwe Compact iets groter, de breedte is gelijk en de dikte is bijna een millimeter afgenomen. De omvang neemt daarom toch met bijna 10 procent af.

Onderdelen


De voorkant van de Xperia Z3 wordt voor een opmerkelijk groot deel ingenomen door het scherm. De randen eromheen zijn relatief klein. Boven het scherm zitten allerlei zaken: een led-indicator voor de accustatus, sensoren voor omgevingslicht en nabijheid, een speaker en een camera. Onder het scherm zit enkel een tweede speaker, de Android-knoppen zijn netjes in het scherm geïntegreerd.


Op de achterkant zijn de camera en de flitser terug te vinden. Opmerkelijk is dat Sony als een van de weinige partijen niets doet met dubbele flitsers om een natuurlijkere belichting te creëren. Iets meer naar onder zit een NFC-zone, aangegeven met een klein logo.

Op de bovenkant van de Xperia Z3 Compact zit een aansluiting voor de headset, alsook een secundaire microfoon. Deze microfoon wordt gebruikt om omgevingsgeluid weg te filteren aan de hand van een vergelijking tussen het geluid dat de primaire en secundaire microfoons oppikken.


De Xperia Z3 Compact heeft onderop twee inkepingen voor het bevestigen van een polsbandje zitten. Sony is naar mijn weten de enige partij die vrij consequent is met het toevoegen van deze mogelijkheid. De onderkant herbergt tevens de primaire microfoon.

Op de linkerzijde zitten twee klepjes. Het klepje aan de bovenkant herbergt de micro USB-poort en microSD-lade, het klepje aan de onderkant is bedoeld voor de nanosimkaart. De klepjes flankeren een rock-aansluiting waarmee de Xperia Z3 Compact ook opgeladen kan worden zonder de klepjes te openen, maar hiervoor heb je wel een optionele bureaulader nodig. Aan de rechterkant van de Xperia Z3 Compact heeft Sony enkel knoppen geplaatst. Het betreft de sluiterknop voor de camera, een volumeschakelaar en een aan/uitknop.


Zoals tegenwoordig vrij normaal is, is ook de Xperia Z3 Compact niet te openen. Er is overigens wel iets opmerkelijks aan de hand; normaliter hebben dit soort toestellen alle juridische informatie en logo’s op de achterzijde staan, maar Sony heeft deze informatie op een uitneembaar label geplaatst. Dit label zit achter het klepje van de simkaart. De oplossing is misschien niet zo elegant, maar het betekent wel dat de logo’s het ontwerp van het toestel niet ontsieren.