4min

Interface & software

Interface


De Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge worden uiteraard geleverd met de laatste versie van Android, Android Lollipop. Op dit moment beschikken de toestellen over Android 5.0.2, maar binnenkort zal de update gaan volgen naar Android 5.1, waarmee het mobiele besturingssysteem voornamelijk een stuk stabieler zal worden en er enkele functies worden toegevoegd.


Bovenop Android 5.0 draait uiteraard Samsung’s eigen TouchWiz-interface, deze Android-skin voegt ook de nodige functies toe aan Android en heeft in de loop der jaren niet altijd een positief imago opgebouwd. Samsung heeft jarenlang functies toegevoegd aan TouchWiz waardoor de skin eigenlijk steeds logger en trager werd, iets wat het imago van Touchwiz niet ten goede kwam. Vorig jaar heeft Samsung al de weg ingeslagen om TouchWiz lichter en simpeler te maken.

We kunnen inmiddels vaststellen dat dat aardig is gelukt. Samsung heeft een flinke opruiming gehouden en er zijn een hoop overbodige functies geschrapt. Waar we de afgelopen jaren werden lastig gevallen met een Flipboard-achtig dashboard is dat bij de Galaxy S6 lekker achterwege gelaten. Verder heeft Samsung de lijn van Google overnomen en heeft het Material Design tot op zekere hoogte toegepast binnen de interface.

Verder wordt het uiterlijk van TouchWiz niet langer opgedrongen want Samsung heeft een feature van Huawei’s Emotion UI overgenomen. Een feature die ik al enkele jaren roem, namelijk de mogelijkheid om thema’s toe te passen die het uiterlijk van Android echt op de schop nemen. In de Thema-winkel van Samsung zijn tot op heden pas een tiental thema’s te vinden die mij persoonlijk nog niet echt aanspreken, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd. Het is in elk geval een stap in de goede richting om gebruikers op een eenvoudige manier hun smartphone te laten personaliseren.


Zoals eerder al aangehaald was Samsung ook erg goed om een waslijst aan functies in hun skin te stoppen, waarvan 90 procent niet werd gebruikt. Daar is het bedrijf gelukkig ook mee opgehouden en zijn er de nodige functies geschrapt en zijn de belangrijkste gebleven. Zo kan je ook met de Samsung Galaxy S6 multitasken, wordt er nog steeds gebruik gemaakt van de verschillende sensoren om een betere ervaring te bieden. Zoals het scherm niet in stand-by schakelen als je er naar kijkt of een oproep opnemen als je het toestel naar je oor beweegt of een oproep juist negeren als je het toestel omdraait.


Tot slot is mij opgevallen dat in de instellingen-app nu ook een link staat naar een online handleiding van het toestel die helemaal geoptimaliseerd is om te bekijken op een smartphone. In de handleiding kan je snel en eenvoudig een functie selecteren waarvan je wilt weten hoe deze precies werkt. Zelfs voor ervaren gebruikers kan deze handleiding nog meerwaarde bieden omdat sommige functies op verschillende manieren werken. Ik heb er ook nog het nodige van opgestoken en dat terwijl ik toch al jaren met Samsung-toestellen werk.

Software


Samsung levert met de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge ook weer de nodige software mee. Iets wat door veel gebruikers vaak niet echt gewaardeerd wordt, apps die staan voorgeïnstalleerd en door je neus worden geboord omdat je ze niet kan verwijderen. Gelukkig heeft Samsung zich deze kritiek aangetrokken en zijn vrijwel alle apps nu optioneel. De enige verplichte app die je onder bloatware zou kunnen scharen is de Galaxy App Store van Samsung zelf, alle andere apps zijn optioneel of behoren tot het standaard Android-ecosysteem.

Zo kan je alle Google-apps ook niet verwijderen omdat Google dit niet toestaat. Wel heeft Samsung iets bedacht om daaromheen te werken. Het is namelijk mogelijk om apps die eigenlijk verplicht zijn uit te schakelen. De apps blijven dan wel deels op het systeem staan, maar er wordt geen icoontje meer van getoond en de app wordt ook niet opgestart bij het opstarten van het toestel. De apps kunnen dan alleen nog worden ingeschakeld via "Instellingen -> applicatiebeheer". Het is zelfs mogelijk om apps als Play Music, Play games, Play Films, Play Boeken, Google+ en Hangouts uit te schakelen.

Samsung is de eerste fabrikant die je in staat stelt om echt alle apps die je niet gebruikt op te ruimen uit je applicatie-overzicht. Eigenlijk kunnen we stellen dat het Zuid-Koreaanse bedrijf de eerste anti-bloatware fabrikant is.

Samsung levert nog wel de nodige apps standaard mee, maar alles is verwijder- of uitschakelbaar waardoor je volledige controle hebt over je eigen smartphone. De apps die Samsung standaard meelevert zijn de normale Android-apps, de Google-collectie en daarbovenop voegt Samsung nog S Health, S Voice, Galaxy Apps, Smart Manager, Smart Remote, Spraak Recorder, Samsung Go, Instagram, Facebook, Facebook Messenger en WhatsApp toe. Tot slot is er nog een mapje aanwezig met Microsoft Apps, daarin staan OneDrive, OneNote en Skype voorgeïnstalleerd. Alles bij elkaar wordt het toestel geleverd met 46 apps.