3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Installatie en Snelheid

Op een Windows PC zul je eerst de installatie cd moeten draaien zodat de Time Capsule gedetecteerd kan worden. Voor Apple computers is dit niet nodig, indien het AirPort configuratieprogramma aanwezig is.

Omdat ik geen Windows computer heb gebruikt om de installatie te voltooien behandel ik enkel de installatie op Mac OS X Leopard.

Wanneer het configuratieprogramma opgestart is, staat de Time Capsule al als gevonden en wordt de installatieprocedure gestart.



Als eerste wordt gevraagd om een naam en wachtwoord voor je Time Capsule in te stellen. Hierna kun je instellen dat mensen een wachtwoord moeten opgeven om toegang te krijgen tot de ingebouwde harde schijf als externe / printer. Ook kun je daar het gastnetwerk in- of uitschakelen.



Nu komt de wizard met de perfecte vraag: “Wat wil je doen met het draadloos netwerk”. Je krijgt een paar vragen:



  • Nieuw draadloos netwerk aanmaken,
  • Het huidige draadloos netwerk uitbreiden,
  • Draadloze functionaliteit uitschakelen,
  • Verbinden met een draadloos netwerk.

Omdat ik nog geen draadloos netwerk had heb ik logisch gekozen voor de eerste keuze. Hier kun je dan het netwerk een naam en wachtwoord geven.

De wizard is dan zo goed als voltooid. Met 1 druk op "volgende" wordt de configuratie weggeschreven en kan je de Time Capsule gebruiken.



Voor de mensen die liever geen wizard gebruiken is er ook de handmatige configuratie. In deze configuratie kun je zelfs een syslog server meegeven. Op deze manier stuurt de Time Capsule alle logboeken over naar een syslog server in je netwerk. Eveneens kan je SNMP configureren.



Performance



De gekozen testmachine: Apple iMac 24 inch, met de Intel Core2Duo 3,06 GHZ, 4 GB RAM, nVidia 8800GS en 500 GB hdd.

Voor de initiële Time Machine backup had hij al 3 uur nodig om 50 GB aan data over te zetten. Helaas had ik 200 GB aan data die gebackuped moest worden. De snelheid lag tussen de 3 MB tot 9 MB per seconde. Niet vrij hoog voor een gigabit switch.

Om de snelheid te testen van het draadloos netwerk en de ingebouwde gigabit switch, schrijven we 7,86 GB voor een totaal van 25 bestanden naar de ingebouwde harde schijf. Deze bestanden komen van een in Raid-1 geconfigureerd 500 GB schijven, welke aangesloten zijn via FireWire 800 aan de iMac.

Om zeker te zijn dat de FireWire schijf niet de bottleneck is, kopieren we nog eens van de FireWire schijf naar de iMac’s interne hdd:

Snelheid en tijd: 59MB/s tijd 2m 16s

Draadloos (N netwerk met WPA2/AES encryptie)



Media Tijd Snelheid
FireWire naar Time Capsule (schrijven) 24m 33s Gemiddeld 5,4MB/s
Time Capsule naar FireWire (lezen) 18m 57s Gemiddeld 7,0MB/s


Bedraad (Gigabit snelheid)



Media Tijd Snelheid
FireWire naar Time Capsule (schrijven) 10m 58s Gemiddeld 12 MB/s
Time Capsule naar FireWire (lezen) 7m 37s Gemiddeld 17 MB/s