4min

Aansluitingen, scherm en de interne hardware

Mocht je hebben gevreesd dat Samsung het voorbeeld van Apple zou volgen en de hoofdtelefoonaansluiting met pensioen zou sturen, dan kun je rustig ademhalen. Die aansluiting zit er nog altijd op. Daarnaast is er uiteraard ook voorzien in een Type-C-aansluiting. Een fysieke homeknop is sinds de S8 niet meer aanwezig. Voor het ontgrendelen van het toestel kun je de al eerder genoemde vingerafdruklezer gebruiken. Verder heeft Samsung ook een irisscanner en gezichtsherkenning ingebouwd. Daar viel bij de S8 en Note 8 nog wel het nodige op aan te merken. Het was met name niet zo snel en functioneerde ook niet altijd even goed. Met de S9 heeft Samsung echter weer een behoorlijke stap in de goede richting gezet. Tijdens het weekje dat wij met het toestel hebben rondgelopen, werkte het bij ons een stuk nauwkeuriger en prettiger dan bij de voorganger. Samsung geeft aan dat de voorkeur nog steeds ligt bij de vingerafdrukscanner overigens. Dat is de veiligste methode, je kunt daarmee bijvoorbeeld ook betalingen uitvoeren. De nieuwe vormen van gezichtsdetectie zijn nog niet zo veilig dat ze dit durven of mogen koppelen aan betalingen.

Scherm

Samsung heeft qua formaat vastgehouden aan een 5,8 inch scherm met een resolutie van 1440 x 2960 pixels. Dat komt neer op een schermverhouding van 18,5 tot 9, dezelfde als vorig jaar bij de S8. Het gevaar is nu om te denken dat de schermen identiek zijn, maar dat is niet het geval, want Samsung heeft zijn best gedaan om te innoveren. Zo ondersteunt het scherm van de Galaxy S9 de HDR10-standaard. Volgens de schermexperts is dit het beste smartphone-scherm wat op dit moment verkrijgbaar is. Al is het lastig om het verschil direct te zien als je het toestel vergelijkt met zijn voorganger, de Samsung Galaxy S8, of bijvoorbeeld de Apple iPhone X. Wel presteert de Samsung Galaxy S9 perfect in direct zonlicht, de helderheid kan flink worden opgeschroefd tot wel 1130 nits.

Interne hardware

Als we aan de binnenkant van het toestel gaan kijken zien we opnieuw een kleine evolutie. In de Verenigde Staten heeft de Qualcomm Snapdragon 835 plaats moeten maken voor de Qualcomm Snapdragon 845. In Europa kiest Samsung altijd voor haar eigen Exynos-chips. In de Samsung Galaxy S9 zit een Exynos 9810 Octa-SoC. Deze is razendsnel en sneller dan alle voorgaande chips die we van Qualcomm en Samsung hebben gezien. Wel weet de iPhone X met de krachtige A11 Bionic-chip nog wat betere prestaties te noteren.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Singlecore

Grafisch is Samsung met zijn eigen Exynos-processor ook geen heer en meester meer en moet het zijn meerdere erkennen in de chips van Apple en Qualcomm.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Onderaan de streep is het natuurlijk de vraag hoe groot het verschil exact is. Daarnaast zijn smartphones de afgelopen jaren dermate krachtig geworden dat maar weinig gebruikers hier optimaal gebruik van maken. Voor de meeste toepassingen gebruik je nog geen 10 procent van de rekenkracht van een smartphone. Wat dat betreft zouden fabrikanten eigenlijk wat meer moeten focussen op een langere accuduur in plaats van meer prestaties.