3min Devices

De mogelijkheden voor refurbished toestellen in je onderneming

De mogelijkheden voor refurbished toestellen in je onderneming

Tweedehands apparatuur kan ook in je onderneming een plekje krijgen. Het scheelt vaak in je portemonnee en ook voor het milieu is het beter. Hoe ver kan je het refurbished verhaal eigenlijk doortrekken in je bedrijf?

Tweedehands consumententechnologie is een groeiende markt in Europa. Panasonic Toughbook ziet dat de markt voornamelijk gedreven wordt vanuit financiële overwegingen. Slechts een kwart van de klanten koopt een refurbished toestel vanuit duurzaamheidsoverwegingen, blijkt uit hun onderzoek.

E-waste is nochtans een groot probleem in Europa. In 2020 kwam de Europese Commissie daarom met een nieuw plan voor een circulaire economie. Het plan moet elektronisch afval of e-waste beperken. Tot nu is via het plan één concrete wet ingevoerd: de verplichting van de USB-C-kabel voor elektronische toestellen. Ook zette het plan een discussie op gang voor een reparatiewet, zodat defecte toestellen niet onmiddellijk naar de schroothoop gaan.   

Duurzaamheidsdoelstellingen bij bedrijven

In de bedrijfswereld liggen de kaarten anders. Steven Vindevogel, plaatsvervangend hoofd van Panasonic Toughbook, zegt dat de groei van de B2B-markt voor gebruikte technologie voornamelijk is ingegeven door het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Dat kan vanuit een vrijwillig initiatief zijn, maar ook regelgeving maakt dat refurbished toestellen vaker een weg vinden naar bedrijven.  

Toch zet momenteel nog maar een klein deel van de onderneming in op refurbished toestellen. Industrie-experts verwachten volgens Panasonic Toughbook wel dat meer en meer bedrijven interesse zullen tonen in tweedehands elektronica. De belangrijkste spelers in de sector voorspellen een toename van de vraag naar bijvoorbeeld gereviseerde printers die voor minstens 90% uit gebruikte onderdelen bestaan. Deze trend doet zich vooral voor op Zuid-Europese markten als gevolg van wettelijke eisen en richtlijnen voor openbare aanbestedingen.

Refurbished in je onderneming

Wij bleven na het lezen van het persbericht voornamelijk met de vraag achter welke tweedehandse elektronische toestellen je eigenlijk kan krijgen voor je organisatie? Natuurlijk zijn er de overduidelijke opties van tweedehands smartphones, laptops, computers, monitors en zoals Panasonic al aanhaalde, printers.

Je kan nog meer uit je IT-budget halen door ook voor je datacenter tweedehands-toestellen aan te schaffen. Zo kom je goedkoper uit of krijg je voor hetzelfde geld een krachtiger toestel. Op deze markt is namelijk vooral de hardware van hyperscalers in trek. Zij vervangen hun hardware regelmatig en brengen dus perfect functionerende toestellen op de tweedehandsmarkt. Bovendien zijn de toestellen onmiddellijk beschikbaar, terwijl levertermijnen van nieuwe hardware stevig kunnen oplopen.

Bij de aanschaf van een tweedehandstoestel zijn er ook enkele zaken waar je vooraf beter al rekening mee houdt. Zo zal de hardware eerder aan het einde van zijn ondersteuningstermijn komen. Hierdoor eindigt je bedrijf met een hogere omloopsnelheid van datacenter-apparatuur. Doorgaan met apparaten die geen ondersteuning meer krijgen, levert namelijk beveiligingsrisico’s op.

Bovendien zullen tweedehandsspullen sneller mankementen hebben. Er is een hoger risico op niet-werkende onderdelen of beschadigingen. Veel van deze risico’s kan je wegnemen door op zoek te gaan naar een betrouwbaar verkooppunt. De klantenservice en het aantal contactpunten met de verkoper, verraadt in veel gevallen de kwaliteit.

Dit verandert alleen niks aan de energie-efficiëntie van de hardware. Toestellen worden steeds energiezuiniger en dus kan een verouderd toestel al snel de kosten voor koeling en energie de hoogte in duwen.

Refurbished hardware zal ondanks enkele valkuilen de komende jaren aan belang winnen in de bedrijfswereld. De evolutie wordt voornamelijk ingegeven vanuit duurzaamheidsdoelstellingen of vanuit wetgeving. Zolang je oplet met het uitzoeken van een betrouwbaar verkooppunt, kan je met tweedehandstoestellen al perfect je steentje bijdragen aan het milieu.

Tip: Smartphones zijn recyclebaar, maar niet waar het telt