4min Devops

Rookout zet met observability platform de ontwikkelaar centraal

Rookout zet met observability platform de ontwikkelaar centraal

Rookout stelt zijn missie van shift-left observability nu te complementeren. Na metrics, traces en logs, biedt het smart snapshots binnen zijn developer-first platform.

Rookout is een van de bedrijven die we bezoeken tijdens de recente IT Press Tour in Israël. Het bedrijf werd eind 2017 opgericht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een organisatie waar 45 mensen voltijd werken. Wij bezoeken het bedrijf in Tel Aviv, maar er is ook een locatie in de Verenigde Staten. Tijdens ons bezoek gaan we het gesprek aan met CEO Shahar Fogel en CTO Liran Haimovitch.

Shift-left van de workflows van ontwikkelaars

De heren hadden voor het oprichten van Rookout al de nodige ervaring met software development en security. Uit die hoek komt de beweging van shift-left security ook, waar men meerwaarde ziet in meer rekening houden met het inbouwen van security tijdens de gehele software development lifecycle. Dat is een wat andere werkwijze dan hoe men traditioneel omging met veilige softwarelevering, toen er veel meer achteraf aan veiligheid gedacht werd.

Uiteraard zijn er verschillende technologieën op de markt die inmiddels helpen bij shift-left. Wat Rookout net wat anders maakt is dat het zich heel erg toelegt op shift-left observability. Het geeft ontwikkelaars en DevOps-engineers direct inzicht in cloud-native applicaties.

image-8

Rookout ziet hierbij observability in cloud-architectuur de komende jaren crucialer worden. Dit komt doordat de adoptie van microservices, containers, dynamische orkestratie en DevOps-technologieën groeit. Fogel verwijst hierbij naar een voorspelling van IDC. Het analistenbureau verwacht dat volgend jaar 70 procent van alle apps ‘production-grade cloud-native apps’ zullen zijn. Dat is in vergelijking met 2020 een forse vooruitgang, toen nog één op de tien apps ‘production-grade cloud-native apps’ waren.

Grote uitdagingen die volgens Fogel en Haimovitch uit cloud-native transformatie voortkomen, zijn troubleshooting en debugging. Daar gaat het Rookout-platform op inspelen, door het debugproces van moderne software te vereenvoudigen. Ontwikkelaars kunnen met het platform code in productieomgevingen debuggen. Ze hoeven de code niet aan te passen of software opnieuw te implementeren. Hiervoor beschikt het platform over een live debugger, Kubernetes debugger en serveless debugger.

De pilaren van observability

Tot voor kort richtte Rookout zich primair op drie observability-zaken. Het gaat dan om metrics, traces en logs. Sinds 3 april is daar functionaliteit voor smart snapshots bijgekomen. Volgens Fogel en Haimovitch maakt deze stap observability compleet.

image-7

Als we kijken naar pilaar één links op het plaatje, metrics, dan biedt Rookout de mogelijkheid om de reacties van applicaties live te meten. Ontwikkelaars leren met de statistieken begrijpen wat er in de code gebeurt. Dit “on-demand, in elk punt in de code en in iedere omgeving”. De developers krijgen inzicht in de applicatieprestaties, voor het oplossen van problemen in verschillende platformen en omgevingen. Ook is er ondersteuning om de statistieken en regels code in samenwerking te analyseren.

De tweede pilaar noemt Rookout traces, wat zoveel wil zeggen als het bieden van een tijdlijn met daarin transactie-informatie. Door het weergeven van debug snapshots naast applicatie-traceerinformatie, moet het debuggen en oplossen van problemen makkelijker verlopen. Ontwikkelaars kunnen zo beter achter de oorzaken komen.

Voor de laatste traditionele Rookout-pilaar focust het platform op logs, waarin zich in de basis al handige informatie bevindt. Rookout wil de hoeveelheid informatie in productielogs met zijn platform toegankelijker maken. Grotendeels moet die versimpelslag gebeuren door dynamisch te kunnen schakelen tussen de ‘application’s logging levels, log pipelining en log throughput tracking’. Ook zijn er opties voor tekst- en context-gebaseerde filtering.

image-6

Diepe inzichten in code

Met smart snapshots is het platform van Rookout nu uitgebreid en een stuk completer geworden. Het introduceerde hiermee de vierde pilaar van observability. “We horen al jaren over de drie pilaren van observability. Snapshots zijn de volgende stap, voor die momenten waarop iets erg fout gaat en metrics en logs niet genoeg context voor ontwikkelaars bieden. Als een beeld duizenden woorden waard is, is een snapshot duizend logregels waard”, legt Haimovitch uit.

Volgens Rookout kunnen snapshots na een groot incident of zeer onverwacht event ontelbare uren aan debugging besparen. Daarom bieden “Smart Snapshots een gestroomlijnde manier om inzichten op codeniveau vast te leggen voor bedrijfskritische applicaties, zonder enige handmatige inspanning van de ontwikkelaar. Deze zijn van onschatbare waarde wanneer tests worden uitgevoerd en teams een sneller manier nodig hebben om te begrijpen waarom een specifieke test mislukte.”

Tip: CTERA klaar voor een toekomst vol DataOps