2min

ASML is de absolute parel van de Europese techindustrie. Niet slecht voor een bedrijf uit Veldhoven. ASML ontwikkelt zeer geavanceerde machines waarmee chips worden geproduceerd. Hoewel er meer bedrijven in de wereld zijn die dergelijke machines maken, komt vooralsnog niemand in de buurt van ASML. De grootste bedreiging voor ASML komt uit een andere hoek, namelijk de politiek.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple Podcasts of andere dienst.

In deze aflevering van Techzine Talks nemen we je mee op een begrijpelijk niveau in wat ASML nu precies maakt. Waarom dat zo goed is en welk effect dit heeft op de chipmarkt. Daarnaast staan we stil bij de groei en uitdagingen van ASML.

Vorig jaar werd ASML geconfronteerd met vergaande exportrestricties naar China. Hierdoor heeft het bedrijf het afgelopen jaar nog flink wat extra machines geëxporteerd naar China, maar dat is nu verboden. Dit gaat weliswaar ten koste van de totale omzet van ASML, maar het bedrijf blijft positief, want buiten China kan het voldoende zaken doen. China investeert miljarden in soortgelijke technologie om een alternatief voor ASML te vinden. Dat kan een potentiële concurrent opleveren. Welke concurrenten zijn er eigenlijk?

Een ander groot gevaar is nieuw beleid vanuit Den Haag. Het wil de migratie van kenniswerkers naar Nederland gaan tegenhouden. ASML is echter afhankelijk van goed opgeleide mensen uit het buitenland, omdat de Nederlandse universiteiten niet voldoende studenten kunnen afleveren.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de enterprise IT podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.