Google krijgt tot 31 oktober voor reactie op aantijgingen EU

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft tot eind oktober de tijd om te reageren op de aantijgingen van de Europese Unie dat het misbruik maakt van de machtspositie van het mobiele besturingssysteem Android. Dit heeft de Europese Commissie bekend gemaakt na een bericht gisteren over een mogelijke miljoenenboete voor het Amerikaanse bedrijf.

Woordvoerder Ricardo Cardoso reageerde tegenover Reuters op vragen rond een reactie van Google. Volgens Cardoso heeft “Google in elk van de zaken gevraagd voor extra tijd om de documenten in het dossier te kunnen bestuderen. In lijn met de normale gang van zaken, heeft de Commissie de redenen voor het verzoek bekeken en uitstel toegewezen zodat Google geheel gebruik kan maken van zijn recht op verdediging.”

De Europese Unie maakte in april bekend dat het van mening was dat Google misbruik maakt van de dominantie van Android. Het feit dat het fabrikanten van smartphones en tablets financiële beloningen geeft voor het installeren van Google Search, Chrome en andere Google-apps druist volgens de Commissie in tegen de keuzemogelijkheden van consumenten en is een forse benadeling van de concurrentie.

Oorspronkelijk had Google tot 27 juli gekregen voor een reactie op de aantijgingen, maar de deadline is op verzoek van Google driemaal uitgesteld. De vorige deadline lag op 20 september, maar is ook verschoven. Nu heeft Google tot 31 oktober om te reageren op de Android-zaak.

Eerder deze week bleek nog dat Google mogelijk een forse boete krijgt als blijkt dat het inderdaad de regels overtreden heeft. De boete zou kunnen oplopen tot tien procent van de totale winst van Google die het maakt op Europese activiteiten.