2min

Uiterlijk volgende week kan Google een miljardenboete verwachten. De Europese Commissie zou van plan zijn om na uitputtend onderzoek naar wanpraktijken rond Google’s mobiele besturingssysteem Android een boete op te leggen van maximaal tien procent van de jaaromzet van Android-moederbedrijf Alphabet.

Reden voor de boete is het feit dat wat de Europese Commissie betreft, Google de machtspositie die het door Android heeft misbruikt. Volgens de Europese Commissie trekt Google al zijn apps en diensten voor op Android. Zo worden fabrikanten volgens Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, gedwongen om Google-apps te gebruiken. Fabrikanten hebben weinig andere keuze, waardoor Google zijn eigen apps een veel te belangrijke positie geeft. Daar moet een einde aan komen volgens de Europese Commissie.

Geen deals meer

Volgens de Wall Street Journal krijgt Google straks te horen dat het niet langer afspraken mag maken met Android-fabrikanten over de apps. Nu moet een fabrikant Google als standaardzoekmachine instellen op een smartphone, om toegang tot het complete Android-ecosysteem te krijgen. Als aan die praktijk een einde komt, dan zullen de gevolgen enorm zijn.

Google en Android zijn namelijk intrinsiek aan elkaar verbonden. Android-gebruikers zoeken veel via hun smartphone, waar Google weer data uit krijgt. Die gegevens kan het gebruiken om betere advertenties weer te geven. Als de Europese Commissie daar een einde aan maakt, dan moet Google zijn complete aanpak tot Android herdenken.

Dat kan niet alleen voor Google gevolgen hebben, maar ook voor fabrikanten die nu op het besturingssysteem steunen, evenals voor consumenten. Wellicht dat het gratis model van Android anders vormgegeven zal worden als gevolg van deze nog aan te kondigen beslissing.

Miljardenboetes

De Europese Commissie kan maximaal een boete van tien procent van de jaaromzet van een bedrijf opleggen. Dat zou neerkomen op zo’n 11 miljard dollar. Die elf miljard komt nog boven op een eerdere boete van 2,4 miljard dollar die Google kreeg vanwege het voortrekken van eigen diensten op zijn zoekpagina.

In dat specifieke geval was men bepaald niet te spreken over het feit dat Google Shopping bovenaan te vinden viel als consumenten naar producten zochten. Daardoor verschenen andere prijsvergelijkers op een lagere plek en was er sprake van concurrentievervalsing. Vooralsnog is er weinig veranderd door die boete. Er wordt verder nog een andere zaak onderzocht, rond Google’s advertentiebeleid.