2min

Deze week start het hoger beroep van Google bij het Europese Hof van Justitie (HvJ-EU) tegen de boete voor oneigenlijk concurrentievoordeel van het Android-besturingssysteem. Het gaat hierbij om een boete van ruim 4,2 miljard euro (5 miljard dollar).

De Europese Commissie heeft Google de boete opgelegd vanwege het overschrijden van de mededingingsvoorwaarden die binnen de EU van kracht zijn. Fabrikanten van smartphones op basis van Android zijn door de techgigant verplicht de Google zoekmachine en browser applicaties en andere Google-diensten op de telefoons te installeren wanneer zij een licentie voor de Play app store willen hebben.

De EC ziet dit als illegale voorwaarden. Hierdoor zou de macht die de techgigant heeft wat betreft Android de fabrikanten in zijn greep houden en hen beletten andere mobiele besturingssystemen te installeren, zoals Fire OS van Amazon.

De boete voor Android is onderdeel van een totale boete van meer dan 8,2 miljard euro (9,6 miljard dollar) die de EC Google heeft opgelegd vanwege oneerlijke concurrentie en dominantie op techgebied. Inmiddels onderzoekt de EC ook de marktmacht van de techgigant op het gebied van digitale advertenties.

Beroep van Google

In het deze week startende beroep wil Google de hoogste Europese rechter ervan overtuigen dat de EC dit totaal verkeerd ziet en dat het geen veranderingen aan de policies van Google mocht eisen. Volgens de techgigant wordt hiermee afbreuk gedaan aan zijn businessmodel dat gratis het Android-besturingssysteem ter beschikking stelt, maar inkomsten verwerft uit advertentiemogelijkheden.

Een uitspraak van het HvJ-EU laat nog geruime tijd op zich wachten. Juridische experts verwachten dan dit beroep een belangrijke test-case is voor gelijkwaardige ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Ook daar ligt Google onder het vergrootglas als het gaat om mededingingszaken en oneerlijke concurrentiepraktijken.