2min

Inloggen, uitloggen en wachtwoord

Iets wat we net even hebben over geslagen, is het inloggen in Windows. Het is namelijk in Windows 8 ook mogelijk om je gebruikersaccount te voorzien van een wachtwoord, zodat er eerst ingelogd moet worden nadat de pc is opgestart.

Ook aan dit scherm heeft Microsoft veel aandacht besteed. Om te beginnen is het hele scherm vernieuwd waar je moet inloggen, hetzelfde geldt voor het vergrendelscherm. Je ziet een grote afbeelding met daarbovenop enkele icoontjes genaamd Glyphs die de status van de batterij laten zien (in geval van tablet of laptop) en het signaal van de WiFi-verbinding. In geval van het vergendelscherm, als je even weg bent van je toetsenbord en je account vergrendelt, kunnen hier ook icoontjes staan met het aantal nieuwe e-mail- of Messenger-berichten en Facebook- of Twitter-statusupdates. Dit kan je overigens zelf instellen, welke icoontjes daar moeten verschijnen, maar op dit moment zijn er nog maar heel weinig Glyphs beschikbaar.



De grote afbeelding die je ziet kan worden weggeschoven of weggeklikt, dan verschijnt de daadwerkelijke mogelijkheid om in te loggen. Iets wat overigens niet nodig is. Je kunt ook gewoon direct je wachtwoord of PIN-code typen en je wordt meteen ingelogd.

Ook bij dit inloggen is iets nieuws. Waar je voorheen namelijk met je wachtwoord moest inloggen, heeft Microsoft iets handigs toegevoegd, je kan namelijk een afbeeldingswachtwoord instellen. Dit betekent dat je bij het inloggen een afbeelding krijgt te zien en op die afbeelding moet je drie acties doen die staan voor je wachtwoord. Dit kunnen bepaalde klik- en sleepbewegingen zijn of gewoon drie keer klikken in een bepaalde volgorde en plek op de afbeelding. In het onderstaande voorbeeld zie je dat twee keer de linkerborst wordt aanklikt en één keer de rechterborst. Uiteraard blijft het inloggen met een wachtwoord ook gewoon mogelijk.