1 min

Protogon-bestandssysteem

Steven Sinofsky laat weten dat het meeste van de nieuwigheden in Windows 8 op dit moment nog uitgeschakeld staan. Een van die nieuwigheden is mogelijk Protogon, de opvolger van het NTFS-bestandssysteem. De laatste keer dat Microsoft een NTFS-opvolger probeerde te maken, was in 2003. Die poging droeg de naam WinFS. Helaas haalde dit revolutionaire concept nooit echt onze desktops.

Mogelijk komt daar verandering in. Het lijkt erop dat Protogon een behoorlijk andere richting in gaat ten opzichte van NTFS. Rafael Rivera van Within Windows meldt dat Protogon mogelijk databaseachtige technieken bevat, zoals cursors, transactions, rijen en kolommen.



We hebben bij Techzine een volledige SATA-disk van 250 GB voorzien van een Protogon-partitie. Dit wordt officieel op dit moment nog niet ondersteund in Windows 8, maar via wat trucjes kregen we het toch voor elkaar. We hebben er vervolgens een filebenchmark op los gelaten van HD Tune en de resultaten waren helaas niet wat we gehoopt hadden. De Protogon-partitie presteert namelijk slechter dan een NTFS partitie. Goed, het verschil is niet zo heel groot en we moeten bovendien in ons achterhoofd houden dat Protogon waarschijnlijk nog lang niet af is, natuurlijk.