4min

De oude desktop

Wat de meeste gebruikers het belangrijkst zullen vinden, is de staat van de oude desktop. Wat ons betreft is deze niet goed, helemaal niet goed zelfs (natuurlijk is dit een developer preview, maar dat Microsoft nog een grote strategiewijziging gaat doen, achten wij klein, hoewel het dat in het verleden zeker heeft gedaan!). We zullen uitleggen waarom we dit vinden.

Het probleem zit hem eigenlijk meteen bij de Metro-interface. Je zit er simpelweg aan vast en het is verdomd irritant. We snappen dat Microsoft een tablet-besturingssysteem wil maken en dat het wil kiezen voor ‘one size fits all’, maar of dit de goede manier is, daar hebben wij onze vraagtekens bij. Metro is eigenlijk een touchinterface. Zo simpel is het en dat is wat er mis mee is. Natuurlijk kan Microsoft dit nog wel proberen te verbeteren, maar het gooit hier al het interfacewerk dat het sinds 1995 heeft gedaan mee over boord.

Het is alsof Microsoft alles wat het sinds Windows 95 heeft gemaakt, het raam (de ironie!) uit heeft gegooid en gewoon naar Windows 3.1 en eerder heeft gekeken. Het werkt niet zoals je verwacht. Neem iets simpels als de Startknop. De Startknop is weg zoals we die kenden. Klik je nu op de Startknop, dan wordt de Metro-interface geladen met alle tegels. Het oude startmenu is echt verdwenen.

Een aantal zaken die nu echt nog niet kloppen in de oude desktopomgeving is dat het simpelweg niet bij elkaar past. Het uiterlijk van Metro en van de Windows Aero-desktop combineert niet lekker. Als we in de desktop de draadloze verbindingen willen beheren, krijgen we een soort venster met Metro-uiterlijk in een desktopomgeving. Sommige opties die ook gewoon uitgevoerd hadden kunnen worden in de desktop worden nu direct of indirect in Metro uitgevoerd waardoor je telkens weer uit je workflow wordt getrokken. Dat is natuurlijk behoorlijk vervelend.



Het is overigens niet alleen het menu Start dat ‘Metrofied’ is, ook de taalinstellingen in het systeemvak zijn van Metro, evenals het venster dat te voorschijn komt als je een USB-stick inplugt. Dit terwijl bijvoorbeeld de klok weer gewoon Aero-stijl is, net als het Action Center overigens dat zich ook in het systeemvak bevindt. Het is inconsistent en een verkeerde beslissing. Kies één stijl (mogelijk komt dit doordat we nog met een developer preview te maken hebben) en dan bij voorkeur de Aero-stijl, want die is ten slotte die dan gebruikt wordt in de desktop. Het is nog even afwachten tot de volgende bèta van Microsoft, wellicht krijgen we dan meer duidelijkheid over de rol van de desktop in Windows 8.



We hebben nu via een registerwijziging de hele Metro-interface uitgeschakeld en dan krijgen we inderdaad de oude vertrouwde startknop weer terug (het kan nog wel), maar de draadloze verbindingen en taalinstellingen bleven gepresenteerd worden in de Metro-stijl.

Een heel ander punt is dat we betwijfelen of alles kan worden omgebouwd naar een immersive app (en mocht dat wel kunnen, dan zit je natuurlijk nog met de legacy apps) en dat de oude desktopomgeving in het bedrijfsleven waarschijnlijk een stuk eenvoudiger, effectiever en efficiënter werkt dan de Metro-interface. Je kan makkelijker schakelen tussen apps door middel van een taakbalk en er zijn meer menu-opties, knoppen en informatie. De functionaliteit is gewoon beter van desktop-apps dan van immersive apps, die zijn alleen voor simpele dingen. Denk er maar over na, zie je Photoshop of Adobe Premiere al als immersive app? Nee, wij ook niet, hetzelfde geldt ook voor Microsoft Office of Visual Studio.

Wat dan wel mogelijk is, is dat Microsoft Aero de deur uitdoet en de oude desktop uit zal voeren in Metro-stijl. Dit lijkt een waarschijnlijk scenario, gezien zelfs Windows 8 Server op de desktop in Metro is uitgevoerd. Mocht dit gebeuren, dan is de desktop gelukkig al wat consistenter.

Maar je zit dan nog steeds opgescheept met de Metro-apps. Het lijkt ons dan ook waarschijnlijk (dit is pure speculatie) dat Microsoft mogelijk toch nog een aparte editie van Windows 8 maakt zonder de gehele tabletinterface. Dit vanwege de bedrijven die (mogelijk) geen interesse hebben in Metro. Mocht dit het geval zijn, dan nemen we dit alles natuurlijk terug. Aan de andere kant lijkt dit toch ook weer onwaarschijnlijk, gezien sommige applicaties als Remote Desktop Connection maar ook het draadloos verbinden en de taalinstellingen compleet zijn vervangen door een Metro-app, wat dan weer echte bedrijfsapps zijn. Dit zou echter ook gedaan kunnen zijn om te acceptie van tablets in het bedrijfsleven te vergroten.