3min

Nieuwigheden voor bedrijven

Tot nu toe hebben we ons alleen gericht op wat Windows 8 te bieden heeft voor thuisgebruikers. Echter, Microsoft heeft met Windows 8 ook aan bedrijven gedacht.

Ten eerste zijn er verbeteringen doorgevoerd in de draadloze verbindingen. Windows 8 heeft de mogelijkheid om met mobiele-internetnetwerken zoals een 3G-netwerk een datalimiet in te stellen. Zodra die limiet overschreden wordt, zal Windows verdere netwerkverbindingen blokkeren om hoge kosten te voorkomen. Daarnaast is ondersteuning voor WiFi-netwerken verbeterd, zo is er nu een vliegtuigmodus waarbij de radio compleet uitgezet kan worden.

De Metro-apps draaien in Windows 8 in een geïsoleerde omgeving. De gebruikersdata van de app is alleen beschikbaar voor de app zelf en de gebruiker, iets waar bedrijven ongetwijfeld blij mee zullen zijn. Waar ze echter mogelijk iets minder blij mee zullen zijn, is dat apps alleen via de Windows Store beschikbaar zullen komen. Echter, Microsoft heeft laten weten dat het mogelijk is om apps te sideloaden en dus is de verwachting dat Microsoft dit bedrijven laat doen zodat ze toch hun eigen, lokale apps uit kunnen rollen.

Speciaal voor bedrijven is er Windows To Go. Hiermee wordt het mogelijk om Windows 8 op een USB-stick te installeren. Microsoft raadt een USB-stick aan van op z’n minst 32 GB, dit omdat de Windows-map toch al snel 10 GB in beslag neemt. Daarnaast kunnen nog drivers gebundeld worden en werkt deze Windows To Go-functie op zowel USB 2.0 als USB 3.0.



Als Windows 8 op een pc is geïnstalleerd en er een Windows To Go-USB-stick aanwezig is, zal standaard vanaf die USB-stick worden opgestart. Trek je dan na het opstarten deze USB-stick er opeens uit, dan zal Windows de sessie voor 60 seconden bevriezen. Indien binnen deze tijd de USB-stick terug wordt geplaatst, zal de sessie hervat worden. Is dat niet het geval, dan wordt Windows netjes afgesloten.

Verdere verbeteringen kunnen ook gevonden worden in DirectAccess, AppLocker en BitLocker. DirectAccess in Windows 8 heeft ondersteuning voor bestaande infrastructuren door ook support te bieden voor niet-IPv6-serverresources en DirectAccess is eenvoudiger uit te rollen voor kleine organisaties die geen public key infrastructure vereisen. AppLocker heeft enkele nieuwe mogelijkheden gekregen, waarvan de belangrijkste is dat nu zowel desktop- als Metro-apps beheerd, en dus geblokkeerd, kunnen worden.

In BitLocker zijn prestatieverbeteringen doorgevoerd. BitLocker zal nu alleen sectoren versleutelen die ook echt data bevatten. De gebruikservaring van BitLocker is bovendien verbeterd door pre-versleuteling met een clear key-optie en de mogelijkheid om de PIN opnieuw in te stellen.

Eerder werd al Secured Boot besproken. Dit houdt in dat Windows de opstartcomponenten zal verifiëren en tijdens het opstarten al zal kijken naar malware die probeert op te starten. Is dat het geval, dan zal de Windows Recover Environment gestart worden die zal proberen het besturingssysteem te repareren.

Systemen met een TPM-chip kunnen ten opzichte van Secured Boot nog een stap verder, namelijk met een Measured Boot. Door Measured Boot worden alle opstartprocessen ondertekend, beschermd en ‘gemeten’. Ze worden dan opgeslagen in de TPM-chip zodat rootkit- en malware-infecties voorkomen kunnen worden.

Andere wijzigingen speciaal gericht op bedrijven bestaan uit betere ondersteuning voor meerdere monitoren (ondersteuning voor verschillende achtergronden per monitor, mogelijkheid om apps in de taakbalk per monitor weer te geven en om afbeeldingen uit te rekken over de twee schermen), een ingebouwde Hyper-V-client (de opvolger van Virtual PC), activatie via Active Directory en verschillende uitrolverbeteringen, zoals dat gebruikers bij het eerste keer aanmelden al direct een PIN in kunnen stellen. Ten slotte is er nog Refresh en Reset your PC dat eerder is besproken en ook handig kan zijn voor bedrijven.