4min

Ontwikkelen van apps voor Windows 8

De nieuwe Metro-interface van Microsoft valt of staat eigenlijk met de beschikbaarheid van apps. Net zoals Android en iOS afhankelijk zijn van het aantal apps dat voor dit platform wordt ontwikkeld, is dat met Windows 8 net zo. Op dit moment zie je dat veel mensen ervoor kiezen om een Android-tablet te kopen, om er vervolgens na aanschaf achter te komen dat de beschikbaarheid van tabletapps voor Android best wel tegenvalt.

Dit is iets wat Microsoft waarschijnlijk ook heeft opgemerkt en ook heeft ondervonden bij het eigen Windows Phone-platform. Daarom kiest Microsoft ervoor om nu al met een developer preview van Windows 8 te komen en ook alle aanwezige ontwikkelaars op de BUILD-conferentie een tablet cadeau te doen. Microsoft moet er namelijk voor zorgen dat als Windows 8 over een jaar op de markt komt er voldoende apps beschikbaar zijn.



Microsoft zal uiteraard zelf ook tientallen apps gaan ontwikkelen, zo werd recent bekend dat er een Office-versie in de maak is met een Metro-interface. Alleen dat zal niet genoeg zijn. De duizenden apps die externe ontwikkelaars kunnen maken, zijn nog vele malen belangrijker voor het succes van een appplatform.

Microsoft heeft hier goed over nagedacht: hoe krijg je zoveel mogelijk apps voor of vlak na de lancering van Windows 8 beschikbaar? Dit kan eigenlijk alleen door goed af te kijken bij de concurrentie en door zo veel mogelijk obstakels uit de weg te ruimen. Om te beginnen heeft Microsoft nu al een eerste versie van Windows 8 beschikbaar gesteld. Het gaat weliswaar om een previewversie, maar het is al mogelijk om apps te gaan bouwen.

Een andere, veelgehoorde klacht, over bijvoorbeeld iOS, is dat de programmeertaal waarin de apps moeten worden gebouwd, Cocoa, en de bijbehorende editor (XCode), veel te complex zijn. Apple heeft inmiddels al een nieuwe versie van XCode beschikbaar gesteld die gebruikersvriendelijker is, maar een programmeertaal kan je niet echt makkelijker maken.

Microsoft heeft hier duidelijk een groot voordeel, om te beginnen is Microsoft enorm goed in het bouwen van ontwikkeltools en editors. Iedereen die weleens met een programmeertaal van Microsoft heeft gewerkt, of gespeeld, kan beamen dat programma’s als Visual Studio echt enorm goed in elkaar zitten en ook de documentatie is altijd keurig verzorgd. Voor de Windows 8-interface heeft Microsoft ervoor gekozen om zowel Visual Basic, Visual C# als Visual C++ te ondersteunen als programmeertaal. In alle drie deze programmeertalen zullen apps kunnen worden gebouwd, die uiteindelijk zullen worden omgezet naar een Windows 8-app. Hiermee voegt Microsoft drie groepen ontwikkelaars samen die in staat zijn om Windows 8-apps te ontwikkelen.

Microsoft vond dit echter nog niet voldoende en besloot om de gigantisch grote groep van webontwikkelaars hier ook aan toe te voegen. Iedereen die een website kan bouwen met HTML5, JavaScript en CSS, kan straks ook een Windows 8-app bouwen. Dit is waarschijnlijk de slimste zet van Microsoft. Door zo veel verschillende programmeertalen te ondersteunen, bereikt het enorm veel ontwikkelaars die zich alleen maar hoeven te verdiepen in de documentatie van Windows 8-apps en libraries en niet in een programmeertaal.



Daarnaast biedt Microsoft ook meteen een licentiemodel, zodra je een Windows 8-applicatie toevoegt aan de Windows Store kun je een bepaald licentiemodel kiezen. Je kunt ervoor kiezen om je app gratis beschikbaar te stellen of tegen een bepaald tarief. Ook biedt het licentiemodel de mogelijkheid om een app bijvoorbeeld tien dagen op proef aan te bieden (een trial). Ontwikkelaars hoeven dus echt alleen de app te bouwen, het licentiemodel levert Microsoft.

Dan het minder goede nieuws voor de ontwikkelaars: Microsoft kiest voor dezelfde prijsverdeling als Apple. Uit de Microsoft-voorwaarden voor ontwikkelaars is duidelijk geworden dat Microsoft 30 procent van de verkoopprijs inpikt voor Metro-applicaties in de Windows Store. Tot op heden dit nog niet aangekondigd of bevestigd, maar dit percentage is in de voorwaarden terug te vinden.



Bedrijven die oudedesktopapplicaties aanbieden, kunnen dit percentage uiteraard gewoon omzeilen. Er komt echter ook een mogelijkheid om dit soort applicaties aan te bieden in de Windows Store. Adobe zou dus bijvoorbeeld een huidige Photoshop-versie kunnen aanbieden in de Windows Store, of Adobe dan ook 30 procent van de verkoopprijs moet afstaan, is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat dat niet het geval is. Een opname in de officiële Windows Store biedt natuurlijk wel veel voordelen straks, maar het ligt voor de hand dat Adobe niet van plan zal zijn 30 procent in te leveren. Waarschijnlijk komen er nog aparte voorwaarden voor dit soort apps of gaat Microsoft aparte afspraken maken met dit soort grote ontwikkelaars.