2min

Bediening: Flip en Snap

Flippen en Snappen, geen idee wat de Nederlandse benamingen hiervoor gaan worden, in elk geval niet hakken en zagen. Wat is Flip en wat is Snap?

Flip


Vroeger gebruikte men de ALT + TAB-combinatie om door openstaande programma’s te bladeren. Deze werkt nog steeds, maar nu is er ook Flip. Met Flip is het mogelijk om eenvoudig tussen apps te schakelen (te flippen), zodat je niet steeds terug hoeft naar het Startscherm van Metro (iets wat je kunt doen met de Windows-toets), dit kan door helemaal links, ongeveer halverwege in de hoogte van het scherm, de linkermuisknop ingedrukt te houden en met de muis naar rechts te gaan, (met een touchscreen kan je swipen). Met deze beweging kan je apps die op de achtergrond draaien naar de voorkant trekken en waardoor het scherm volledig overschakelt op deze applicatie. Zolang je de muisknop nog ingedrukt hebt, kun je overigens weer terug naar de rand van het scherm en als je dan weer naar rechts gaat, krijg je de volgende app te zien. Je ‘flipt’ deze dan als het ware door de apps.



Snap


Goed, behalve Flip is er ook Snap. Snap is eigenlijk precies hetzelfde als Flip, alleen in plaats van dat je een applicatie die op de achtergrond draait naar voren trekt en deze applicatie het volledige scherm overneemt, kan je deze er ook naast zetten. Je hebt dan een hoofdscherm met de oude applicatie en daarnaast een smaller stuk met de andere applicatie. Bijvoorbeeld om een Twitter-feed of Live Messenger-gesprek te kunnen zien, maar daarnaast ook je e-mail te checken of te kunnen surfen. Het kan met elke applicatie op elk moment. De breedte van de kolommen zijn daarna ook te verschuiven. Het ‘snappen’ is echter beperkt tot maximaal één snap. Je kan het scherm dus maar in tweeën splitsen en nog niet in drieën. Hoewel dat op dit moment nog niet heel erg is, is het in de toekomst, als de 27 inchschermen met resoluties boven de 2000 pixels toenemen, wel een functionaliteit die gewenst kan zijn. Een ander nadeel is dat een Snap of wordt gedaan met de instelling 25/75 of 75/25 procent. Je kan het scherm dus niet splitsen in een 50/50-opstelling. Wellicht dat Microsoft dit nog aanpast in de toekomst.