2min

Windows Store

Net noemden we de Windows Store al even. Dit is een van de belangrijkste applicaties van Windows 8 en deze is in de developer preview helaas nog niet beschikbaar. Via de Windows Store kunnen straks de duizenden apps voor Windows 8 worden gevonden, gedownload en geïnstalleerd. De Windows Store is dus wat de App Store voor iOS is, de Market voor Android en de Marketplace voor Windows Phone. Microsoft heeft al beloofd dat alle bestaande Windows 7-applicaties straks ook gewoon zullen worden opgenomen in de nieuwe Windows Store, wel zullen de ontwikkelaars van de applicaties deze moeten insturen naar Microsoft om toegevoegd te worden aan de Windows Store. Iets wat een kleine moeite lijkt.

Op dit moment is er nog erg weinig bekend. Er zijn geruchten dat Microsoft gaat toestaan dat mensen hun eigen licentiesystemen en verkoopprijzen hanteren voor legacy apps en dat het hier geen aandeel vanaf zal snoepen. De immersive Metro-apps moeten waarschijnlijk wel gebruik gaan maken van Microsofts eigen licentiesysteem, waar zeer eenvoudig een prijs en een testperiode kan worden ingesteld. Waarschijnlijk zal daarbij wel een klein deel van de verkoopprijs naar Microsoft gaan, hoeveel is echter ook nog niet bekend. Ook worden de immersive apps waarschijnlijk bij verkoop meteen gelicenseerd voor vijf computers. De gebruiker die een app koopt, kan deze dus op vijf verschillende computers installeren.



Wat ook bekend is geworden, is dat de immserive apps alleen beschikbaar komen in de Windows Store. Het zal niet mogelijk worden deze apps ergens anders aan te verkrijgen. Wel krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om online te adverteren met een link naar hun app in de Windows Store. Via deze pagina kunnen immersive apps met een druk op de knop worden gedownload en geïnstalleerd.

Alle apps die worden ingestuurd om te worden gepubliceerd in de Windows Store zullen naar verwachting een toelatingsproces moeten doorlopen van zes stappen. Tijdens elke stap worden virus- en malwarescans op de applicatie uitgevoerd, waarmee Microsoft probeert om te voorkomen dat er malware wordt aangeboden in de Store, zoals nu weleens bij de Android Market van Google het geval is. Daarnaast lijkt het erop dat bij alle apps naar de inhoud wordt gekeken en, indien Microsoft de inhoud niet voldoende vindt, de app niet wordt toegelaten. In de Windows Store zullen gebruikers bij elke app reacties en beoordelingen kunnen achterlaten.



Elke Windows Store-appdeveloper krijgt bovendien toegang tot een dashboard waarop statistieken van de applicatie te zien zijn, zoals crashes, downloadgeschiedenis, totaalaantal verkopen en meer. Zo kunnen developers ook kijken naar de omzetratio van een app proberen naar kopen. Natuurlijk is ook dit dashboard geheel in Metro-stijl zoals in onderstaand screenshot is te zien.